Pelagićevo

Apel lovaca: Ugrožena je i naša sigurnost

Ogledalo.ba
11.07.2017.
u 08:30

Neugodno je bio iznenađen član Lovačke udruge “Srna” iz Tramošnice kada je došao pokositi travu oko lovačke kuće. Na mjestu gdje se nalazio objekt zatekao je zgarište. Lovačka kuća lovačkih udruga “Jelen” iz Samarevca, “Srna” iz Tramošnice i “Fazan” iz Turića (područje općine Pelagićevo u RS-u) zapaljena je i do temelja je izgorjela.

Lovci udruga “Fazan”, “Srna” i “Jelen” upozoravaju kako to nije samo njihov problem već i lokalne uprave, resornog ministarstva, koji može izazvati narušavanje dobrih međuljudskih odnosa u multietničkoj sredini, što može utjecati, ističu, da dobro sigurnosno stanje bude narušeno.

Vandalski čin upozorava

Anto Knežević, predsjednik Lovačke udruge “Srna”, rekao je kako je o svemu obaviještena policija RS-a koja je izašla na zgarište i započela istragu. Članovi lovačkih udruga ogorčeni su tim vandalskim činom. - Uz to što je nastala velika materijalna šteta, s lovačkom kućom izgorio je i sav naš dugogodišnji rad. Svi smo šokirani jer taj čin gledamo i kao ugrožavanje naše sigurnosti na ovom prostoru, naglasio je Knežević, predsjednik LU “Srna”, i dodao kako on ne zna tko je to uradio.

Multietničke udruge

Budući da je riječ o multietničkim udrugama, Makso Maksimović iz LU “Jelen” šokiran je porukom koju je počinitelj tog djela ostavio na zgarištu.

- Kao Srbin, posebno sam šokiran činjenicom da je na zgarištu nađena ubijena kuna, koja u lovačkoj kući nikada nije bila. Svi znamo da je kuna hrvatski simbol i da je hrvatska valuta kuna. Počinitelj tog nedjela ostavio je jasnu poruku Hrvatima, a i nama ostalima, rekao je Maksimović.

Jozo Vrhovac iz LU “Fazan” kaže kako su mještani vidno uznemireni i da se boje za svoju sigurnost te očekuje kako će mjerodavni što prije pronaći vandale i privesti ih pravdi kako bi se vratilo mir u općinu. Lovci LU “Jelen”, “Srna” i “Fazan” navode kako im već dulje vrijeme ruše čeke i verbalno ih napadaju nepoznati ljudi.

O svemu su, kažu, obavijestili lokalnu policiju. Razočarani su jer, kažu, u Ministarstvu nisu naišli na dobru volju da se njihov problem riješi te su lovci najavili pravnu borbu. Odlučili su tužiti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Ta odluka, kako kažu lovci, nije ishitrena, a prije njezina donošenja uslijedio je niz pokušaja nadležne upozoriti na probleme s kojima se susreću.

- Ne prihvaćamo nikakve ucjene, pritiske, ma od koga dolazili. Tražimo da se taj slučaj riješi zakonito i na dobrobit svih, poručuju lovci. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?