Ovo je BiH

Aplikaciju e-dokumenti ponudio besplatno, vlasti nisu zainteresirane

19.01.2022.
u 16:08

Frustracija prilikom višesatnog čekanja u dugim redovima kako bi prikupio osobne dokumente navela je Tuzlaka Envera Gluhića na kreiranje aplikacije e-dokumenti

Sustav e-Građani olakšao je život građanima susjedne Hrvatske, koji uz samo nekoliko klikova iz udobnosti doma ili ureda vrlo lako dolaze do potrebnih dokumenata. Sličan sustav koji bi doprinio digitalizaciji dokumenata građana u Bosni i Hercegovini postoji, ali nadležni nisu iskazali zanimanje za njegovo korištenje, piše Večernji list BiH. Naime, frustracija prilikom višesatnog čekanja u dugim redovima kako bi prikupio osobne dokumente navela je Tuzlaka Envera Gluhića na kreiranje aplikacije poznatije kao e-dokumenti. Zahvaljujući toj aplikaciji sve bi to moglo postati prošlost, s naglaskom na "moglo" jer nadležni nisu pokazali zanimanje za nju iako je njezin autor nudi potpuno besplatno, a sve kako bi olakšao život sebi, ali i svim građanima BiH.

Spremna za korištenje

- Na ideju kreiranja aplikacije e-dokumenti došao sam prošloga ljeta, kad sam više puta morao otići pribaviti neki dokument i svaki put naišao na gužve, lošu organizaciju, gdje ljudi gube dragocjeno vrijeme čekajući satima u redovima. Tad mi je sinulo da bi neka aplikacija lako riješila taj problem, a njezin razvoj trajao je nekoliko mjeseci. Aplikacija je finalizirana, može biti odmah funkcionalna, ali, naravno, da bi bila funkcionalna, mora postojati reakcija vlasti - kazao je Gluhić za Večernji list. E-dokument je online aplikacija koja omogućava građanima izdavanje dokumenata elektroničkim putem, odnosno, koristeći računalo, laptop, tablet ili mobitel, tj. bilo koji uređaj s kojim se mogu povezati na internet, mogli bi dobiti dokument u elektroničkoj formi, naravno, ako je potrebno, ti dokumenti mogli bi se i ispisati. Aplikacija je prilagođena svim građanima, kaže, bez obzira na dob i razinu informatičke pismenosti jer je iznimno pojednostavljena. Kako biste dobili dokument, potrebno je ući u aplikaciju, utipkati svoj matični broj i lozinku, a potom kliknuti na naziv dokumenta koji vam je potreban. Lozinku biste dobili u lokalnoj općini ili gradskoj upravi te biste je mogli koristiti za sve dokumente.

- Kao što je poznato, za neke dokumente plaća se pristojba, a aplikacija bi omogućila plaćanje elektronički, SMS porukom, bankovnom karticom ili kupnjom vaučera. Vaučer bi izgledao slično kao dopuna za mobilne uređaje. Svaki dokument koji aplikacija izda ima svoj jedinstveni kod i posredstvom tog koda dokument se može provjeriti, odnosno može se provjeriti njegova valjanost. Primjera radi, ako trebate podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole MUP-u, korištenjem aplikacije možete dobiti nužne osobne dokumente koji su vam za to potrebni. Koliko sam upućen, uz zahtjev, minimalno treba predati rodni list i potvrdu o državljanstvu. Korištenjem aplikacije mogli biste te dokumente dobiti elektronički i službeniku u MUP-u dostaviti samo kodove. On može, koristeći kod, provjeriti valjanost dokumenata. Prilikom pristupa vašim dokumentima posredstvom koda on mora upisati svrhu korištenja, tako da uvijek imate informaciju kada je i tko je pristupio vašim dokumentima te u koju svrhu. Kad se jednom upotrijebi, kod više nije valjan, aplikacija poništava taj dokument i on više ne može biti korišten. Tako bi bile spriječene zloupotrebe u smislu da bi netko došao do vašeg koda i zloupotrijebio ga - objašnjava Gluhić. Prednosti aplikacije bile bi da nema redova i čekanja, mogućnost dobivanja dokumenta bez obzira na vašu lokaciju i bez obzira na doba dana jer aplikacija radi 24 sata za razliku od ustanova. Tu je i mogućnost dobivanja svih dokumenata na jednom mjestu, što sad nije slučaj. Brže plaćanje pristojbi, viša razina sigurnosti, sprječavanje zloupotrebe dokumenata te je na kraju aplikacija ekološki prihvatljiva jer se manje koristi papir. - Osim što su nadležni u BiH imali priliku vidjeti aplikaciju, pisanim putem obratio sam se političarima iz raznih stranaka i sa svih razina vlasti. Nažalost, nitko od njih nije bio zainteresiran, čak ni za neki inicijalni razgovor, a da ne govorim za nešto više. Zanimljivo je da sam im u pisanom obraćanju naglasio da u toj suradnji ne potenciram bilo kakvu zaradu. Jedina mi je namjera olakšati građanima, nudim je besplatno. Aplikacijom bi čak bilo smanjeno i "crno tržište" dokumenata - kaže.

Prednost tehnologije

Aplikacija je savršen odgovor na pandemiju, ali i perspektivno rješenje nakon nje. - Vjerujem da bi se većina građana složila s činjenicom da je tehnologija dovoljno razvijena da može omogućiti lakše i brže upravljanje podacima uz smanjenu mogućnost pogreške - navodi Gluhić. Ostaje za nadati se da će netko od nadležnih prepoznati prednosti aplikacije i omogućiti građanima lakši život. Razumijemo da je BiH specifična država s kompliciranim uređenjem i da bi uvođenje neke ovakve novine zahtijevalo izmjene niza zakona i podzakonskih akata, ali bez promjena nema napretka.

Komentara 1

IJ
I ja tebi
15:14 20.01.2022.

Neradi se to tako . Trebao si im ponudite uz aplikaciju još da im platiš ispod stola pa da to oni prihvate. jadna majko kakve ovce nas vode.🤮

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije