dokazano

Aspirin pomaže u borbi protiv raka: Smanjuje rizik širenja

aspirin
23.04.2016.
u 16:07

Svakodnevno uzimanje po jednog aspirina može smanjiti rizik od širenja raka po tijelu za čak 25 posto dok su šanse za oporavkom veće za 20 posto, tvrde stručnjaci sa Medicinskog sveučilišta Cardiff u Velikoj Britaniji. Istraživanje je vodio profesor Peter Elwood. On i njegov tim otkrili su kako je širenje raka crijeva, dojke i prostate smanjeno kod pacijenata koji su uzimali nisku dozu aspirina uz uobičajeno liječenje, a smanjena je i smrtnost takvih pacijenata.

- Postoji sve više dokaza da uzimanje aspirina ima značajnu ulogu u smanjivanju nekih vrsta raka. Ali, iako znamo da niske doze aspirina smanjuju učestalost raka, njegova uloga u liječenju te bolesti je i dalje neizvjesna . Zbog toga smo krenuli sa sustavnom pretragom znanstvene literature - kazao je profesor i dodao kako su do sad pregledali sve dostupne podatke, uključujući pet pokusa i četrdeset dvije studije raka debelog crijeva, dojke i prostate.

Napominje kako je potrebno provesti detaljno istraživanje kako bi aspirin eventualno jednog dana postao dodatak liječenju. Također, planiraju otkriti da li pomaže i kod pacijenata s drugim vrstama raka. Profesor upozorava da s aspirinom treba biti oprezan jer nakon dužeg uzimanja može uzrokovati krvarenja u crijevima i čireve na želucu . Zato, nije dobro piti ga na svoju ruku već se najprije treba konzultirati s liječnikom, piše Mirror .

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?