'UDARILI SU ME'

Austrijski novinar snimio zaštitare kako ga napadaju na Bleiburgu

15.05.2017.
u 12:14

- Ja sam austrijski novinar. Ovo je slobodna zemlja - kaže novinar, na što mu zaštitar više puta odgovara "Ne zanima me"

Burno je bilo na ovogodišnjoj komemoraciji u Bleiburgu u Austriji, gdje je desetak tisuća ljudi došlo odati počast stradalim pripadnicima ustaške i domobranske vojske i civila. U jednom trenutku došlo je do tučnjave u kojoj je sudjelovao jedan muškarac s ustaškom kapom. Incident je snimio austrijski novinar Paul Donnerbauer iz Vicea, kojemu su zaštitari pokušali zabraniti snimanje pa mu na kraju izbili kameru iz ruke i, kaže, udarili ga u lice.

- Ja sam austrijski novinar. Ovo je slobodna zemlja - kaže novinar, na što mu zaštitar više puta odgovara "Ne zanima me". Video je objavljen na YouTubeu pod nazivom "Bleiburg 2017.: Metež i napad na novinara tijekom nacističke komemoracije".

Donnerbauer je u članku na Viceu opisao djelić atmosfere na komemoraciji. - Pod raspelom stariji muškarac u crnoj uniformi sjedi na klupi. Često je fotografiran, mnogi posjetitelji sjedaju za zajedničku fotografiju. Muškarac svaki put diže desnicu na hitlerovski poziv. Čini se da se mnogim ožalošćenima to sviđa - piše Donnerbauer, dodajući da za to vrijeme dvojica dužnosnika ureda za zaštitu ustavnog poretka gledaju u drugom smjeru.
 

Novinar također navodi kako policija nije privela trojicu mladića koji su ih pozdravili uzdignutom desnicom. Jedan od mladića zaprijetio je novinaru i fotografirao ga. 

- Zapamtit ću te - poručio mu je.
 

Video možete pogledati OVDJE

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?