Prekategorizacija cesta

Autocesta A1 duža za 91,9 kilometara

26.06.2017.
u 11:00

Na nedavnoj je sjednici Vlada FBiH, na prijedlog Federalnoga ministarstva prometa i veza, donijela odluku o razvrstavanju dionica javne ceste u kategoriju autoceste A1, piše Večernji list BiH. Dionice koje su razvrstane su Zenica jug - Lašva - Kakanj - Visoko. Razvrstane su i dionice Podlugovi - Jošanica - Butila - Vlakovo te Lepenica - Tarčin, ali i Zvirovići - Bijača.

Inicijativa

Ukupno je prekategorizirano 91,9 kilometara ceste, navodi se u dokumentu u čijem smo posjedu. Razvrstavanje dionica javne ceste u kategoriju autoceste s oznakom A1 vrši se sukladno investicijsko-tehničkoj dokumentaciji, uporabnim dozvolama i odgovarajućim tehničkim propisima prema kojima je izvršena izgradnja dionica, navedeno je, između ostaloga, u dokumentu. Za realizaciju te odluke Vlada FBiH zadužila je i Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar iz kojeg su već ranije Vladi FBiH uputili inicijativu za razvrstavanje dionica. - Obraćamo vam se s inicijativom za donošenje odluke o razvrstavanju dionica javne ceste u kategoriju autoceste A1 te vas molimo da provedete zakonom propisanu proceduru u cilju što skorijeg usvajanja predmetne odluke u Vladi Federacije BiH, stoji u inicijativi JP Autoceste FBiH.

Nove dionice

Podsjetimo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 30. svibnja 2007. godine donijela odluku o razvrstavanju javne ceste M5 na dionici Sarajevo (Jošanica) - Podlugovi - Visoko kojom se javna cesta M5 na dionici Sarajevo (Jošanica) - Podlugovi - Visoko razvrstava u javnu cestu kategorije autocesta s oznakom A1. Od dana donošenja navedene odluke izgrađene su i puštene u promet nove dionice autoceste na koridoru Vc koje značajno mijenjaju ukupnu dužinu autoceste A1 u Federaciji BiH. Iz Autocesta FBiH napomenuli su kako su nove dionice funkcionalne i u upotrebi te adekvatno označene prometnom signalizacijom te se na njima vrši naplata cestarine. Stupanjem na snagu posljednje odluke koju je donijela Vlada FBiH prestaje vrijediti odluka o razvrstavanju javne ceste M5 na dionici Sarajevo (Jošanica) - Podlugovi - Visoko. Odluka je objavljena u službenim novinama FBiH 26. svibnja, a stupila je na snagu dan nakon objavljivanja, navodi se u dokumentu u čijem smo posjedu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?