voli i križaljke

Baka Ana (99): Rubikovu kocku složim za samo nekoliko minuta

31.03.2021.
u 11:16

Nema tajne u slaganju, nego slaže ‘kak joj dođe’. Kći Kata kaže kako ima zavidno pamćenje. Otišla je od muža, a nisu joj škodili ni gemišt ni slanina

Kad smo prošle sunčane subote došli pred dvorišna vrata jedne prizemnice u Šandrovcu te upitali ženu koja je krenula prema nama živi li tu 99-godišnja Ana Halapa i dobili potvrdan odgovor, zakoračili smo u dvorište, piše 24 sata.

Žena koja se oslanjala na štaku rekla nam je kako je ona Kata Globek, Anina kći. Poželjela nam je dobrodošlicu i pozvala da pođemo za njom iza kuće jer mama radi u vrtu.

 

Pomalo iznenađeni ugledali smo baku s motikom u ruci kako vješto s njom barata. Čim smo joj se predstavili, rekla je da sačekamo trenutak jer je pri kraju poravnavanja vrta kako bi ga susjed mogao isfrezariti jer kći ne može ništa raditi.

24sata

- Sve mi je teže raditi u vrtu, ali moram to napraviti – rekla nam je žena i objasnila da je rođena na sam Božić 1922. godine.

Pričekali smo da dovrši započeti posao te krenuli za njom i kćeri u kuću.

Na ulazu u uredno održavanu kuću, žena koja će za devet mjeseci zakoračiti u stotu godinu malo nam se požalila kako se danas baš umorila i rukom pokazala zid u hodniku pokraj kojeg su stajali kanta s bijelom bojom i pribor.

- Danas nam je bio majstor i popravljao zid, a ja sam prije vrta to ‘prevapnila’. Ali sad još moram sve to počistiti, jer kći boluje na kralježnicu, zbog koje je otišla u invalidsku penziju i ništa ne može raditi, govori nam žena radnog elana i vedrog duha kakvog se ne bi posramili ni oni upola mlađi.

24sata

Uvela nas je u dnevni boravak te rekla kako ona i kći žive same. Svaka ima svoju spavaću sobu s TV-om, ali zimi veći dio dana borave u dnevnom boravku. Obje vole rješavati križaljke i ostalu enigmatiku.

No najviše je privlači Rubikova kocka koju je, kako nam govori njezina kći, složila bezbroj puta. Nakon što smo kocku “izmiješali” i dali u ruke osebujnoj starici, ona ju je hitrim pokretom uzela u ruke i počela slagati. Rekla je kako u tome nema nikakve tajne.

- Nema tu nikakvog recepta. Kocke slažem onako od oka, kak mi dojdu. Ako mi ostanu tri kocke, onak kak mi pašu, onda to rešim jako bzo. Kad mi dojdu tri kaj nikaj ne valjaju, onda se moram malo pomučiti - govori nam starica dok u ruci drži kocku kako bi nam demonstrirala svoje umijeće.

Kocka je ubrzo bila složena, a žena nam je rekla da su joj ovaj put na kraju došle tri kocke koje valjaju i zato je tako brzo riješila Rubika. Pored ove koju je držala ima još dvije.

Njezina kći Kata nam je priznala da je nekoliko puta probala, ali da joj nije pošlo za rukom te je digla ruke od najveće razbibrige kojom se zanima njezina majka.

Rekle su nam da se sjajno slažu i nikad se nisu posvađale. Živi od mirovine koju je zaradila radeći deset godina u Njemačkoj. Otišla je s 51. godinom kod kćeri, koja je već bila u inozemstvu.

24sata

Priča kako više nije mogla izdržati ponašanje i zlostavljanje muža koji je sve što bi ona zaradila potrošio jer se bavila poljoprivredom i uz to još šivala “obleku” susjedama. Sve joj je prekipjelo jednog dana kad je došao po tko zna koji put pijan i bez novca te nasrnuo na nju.

Primila sam ga onak pijanog i hitila u ćošak prostorije. Rekla sam si: ‘Kud sve zapiješ što zaradim, još me buš tukel. Ne, to si ne bum dozvolila’ i otišla u Njemačku 1973. te radila da si steknem kakvu takvu penziju. Po povratku iz Njemačke morala sam čekati još četiri godine kako bih imala pravo na tih 290 eura - gotovo u dahu je ispričala svoj životni put. Potvrdila je naše razmišljanje da će dočekati i stotu uz osmijeh: “Valjda bum”. Govori da je dobrog zdravlja. Puno je radila, nije se nervirala te je uvijek voljela jesti slaninu i masno. Tu i tamo, kao mlađa, znala je svaki dan popiti po gemišt prije i poslije podne.

U ugodno uređenom dnevnom boravku svaka sjedi za stolom na jednoj strani klupe, a do njih se nalaze križaljke. I u tom je “sportu”, kako kaže mlađa žena, njezina mama uspješnija. Kći Kata ju je pohvalila i kako ima zavidno pamćenje pa bez problema recitira pjesmice naučene prije 92 godine, kad je krenula u školu. Dane kad je toplo provodi u dvorištu i vrtu te rijetko gleda TV, jer kaže kako se nema što vidjeti. Političari se samo svađaju i svašta obećavaju, a malo ostvare, kaže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?