SAVJETI

Balansirana hrana bogata vitaminima ključ je jakog imuniteta

08.09.2020.
u 15:59

Približava se kalendarski početak jeseni, što je izazovan period za ljudski imunološki sustav.

 

Luk i začini

Sunca i vitamina u hrani je sve manje, a umor i apatija se često nagomilavaju. Aktiviraju se mnoge bakterije i virusi koji izazivaju prehlade - pravi jesenji pljusak. 

Za održavanje zdravlja i zaštite protiv raznih infekcija imunitet treba odmah ojačati.

Balansirana hrana bogata vitaminima je ključ jakog imuniteta. Zato jesen nije najbolje vrijeme za dijetu. Ukoliko je vaš sistem usmjeren na gubljenje težine, lišit će vas određenih hranljivih materija i automatski oslabiti imunu odbranu.

  • Umjerena fizička aktivnost je od suštinskog značaja
    Umjerena fizička aktivnost je od suštinskog značaja Foto: Ilustracija

Uključite u svoju ishranu posno meso i mliječne proizvode, kao i orahe i mahunarke. Češće jedite masnu ribu i dodajte biljno ulje da osigurate tijelo esencijalnim masnim kiselinama. Oslonite se na svježe voće i povrće u zimskom periodu, ovi izvori vlakana, vitamina i minerala će biti rijetki gosti na vašem stolu.

Ne zaboravite da dodate crni i bijelo luk jelima: poznato je da sastojci iz luka ubijaju bakterije. Također, pomažu u jačanju imunog sistema i začini poput cimeta, lovora, različite vrste bibera.

Rad i odmor

Potrebno je sebi priuštiti dovoljno odmora. Ne ručajte na radnom mjestu. Ako vrijeme dozvoljava, prošetajte na svježem zraku i jedite u obližnjem parku. I inače, umjerena fizička aktivnost je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja.

Dobar san

Nemojte zanemariti i tehnike opuštanja. Malo meditirajte ili prakticirajte jogu. Spavajte dovoljno. San je veoma važan za zdrav imuni sistem, a za dobar imuni sistem potrebno vam je spavanje od najmanje 8-10 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?