Perry upozorava

Balkanu prijete ISIL, ali i drugi oblici ekstremizma

28.06.2017.
u 19:01

Zemlje Zapadnog Balkana su, baš kao i svijet, globalno suočeni s prijetnjom ekstremizma i radikalizma ne samo od "Islamske države" već i od drugih radikalnih neofašističkih i rasističkih grupa, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa američka stručnjakinja za Balkan iz Vijeća za politiku demokratizacije (DPC) dr. Valery Perry.

Izvanredan poznavatelj Balkana gdje provodi puno vremena, Perry ukazuje da je glavni problem država regije to što za razliku od Zapada nemaju dovoljno snažne demokratske institucije koje bi se nosile s izazovima i nagomilanim nezadovoljstvom građana koje je usput i pogodno tlo za radikalizaciju.

Zemlje Balkana rade na prevenciji radikalizma i ekstremizma iako s nedovoljnim resursima, naglašava.

- Mislim da je za svaku zemlju važno da osigura da njene obavještajne službe i snage sigurnosti rade dobro svoj posao na prikupljanju i dijeljenju informacija, a potom i analiziraju te informacije na neovisan način. To je izazov za sve države i BiH nije drugačija u smislu odgovaranja na neposredne opasnosti, kaže Perry. 

- U širem smislu u prevenciji nasilnog ekstremizma u BiH i regiji, moj nedavni izvještaj za Vijeće za politiku demokratizacije, pokušao je dati detaljniji pogled na politička i socijalno ekonomska pitanja koja bi mogla stvarati uvjete za situacije u kojima bi manji broj osoba mogao gravitirati prema više esktremnim mjerama. I željela sam to da istražim, kao i aktivnosti koje su razmatrane na prevenciji ekstremizma, kratkoročno i dugoročno, naglasila je Perry. 

Prema njenim riječima, zemlje regije pokušavaju pronaći najbolji način da navigavaju ovu situaciju, iako nemaju dovoljno resursa u institucijama ili konsolidiranu vladavnu neophodnu za tako nešto.

- U smislu širih prijetnji mislim da Bosna i Hercegovina i regija treba biti na oprezu, baš kao što sve zemlje i jesu. Vidjeli smo napade u prijestolnicama europskih zemalja, ali i u manjim gradićima, čak i selima. Nitko nije imun od toga. U smislu konkretnih prijetnji, mislim da glavna briga treba biti mogu li ili ne pojedinci iz regije i izvan nje gledati na slabe institucije kao na potencijalno sredstvo ili prednost u njihovim naporima da destabiliziraju regiju. Mislim bi to moglo biti nešto što bi mogli iskoristiti pojedinci koji nasilje koriste za postizanje ciljeva, istaknula je Perry. 

- Moramo se sjetiti da ekstremizam dolazi u mnogo različtih veličina, oblika i ukusa. ISIL inspirira ekstremizam i već dugo slušamo o borbi protiv militantnog islamizma, ali također imate trendove i u regiji i globalno, u drugim oblicima ekstremizma, poput rasta grupa koje zastupaju „nadmoć bijele rase“, neonacističkih grupa i ostalih bijelih nacionalističkih skupina i pokreta koji su često povezani s religijom. I mislim da sve te grupe igraju na nezadovoljstvo u društvu, na strah i promjene i svi se hrane jedni od drugih, na različite načine, rekla je između ostalog za RSE Perry.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?