Rekorder

Banjolučanin za godinu dana zaradio 6,79 milijuna KM

14.07.2017.
u 08:43

Računica pokazuje kako bi njegova plaća na mjesečnoj razini bila oko 560.000 maraka

Trgovac iz Banja Luke zaradio je prošle godine 6,79 milijuna KM i tako postao apsolutni rekorder kada su oporezirani dohoci za 2016. godinu u pitanju u Republici Srpskoj, pišu Nezavisne novine. Na drugom mjestu, ali po iznosu daleko ispod, je njegov sugrađanin, koji je Poreznoj upravi RS prijavio dohodak od 1,63 milijuna maraka, a koji je ostvario kroz kapitalni dobitak. Treći po visini je dohodak prijavljen u oblasti samostalne djelatnosti hotela i restorana sa 1,55 milijuna KM, a u pitanju je takođe žitelj najvećeg grada u RS. 

Banjolučani na ovoj impresivnom popisu "drže" prvih pet mjesta, sedmo i deveto. Skupno gledano zaradili su za godinu dana preko 14 milijuna maraka. Na preostala tri mjesta se nalaze dohoci prijavljeni u Bijeljini (1,04 milijuna KM) te dva u Laktašima, a koji su ispod milijun maraka. 

Točnije, jedan od 965.724 KM stečen od kapitalne dobiti i dohodak od 745.427 zarađen od proizvodnje kruha, peciva, tjestenine i kolača. A da je riječ o zaista velikim iznosima, najbolje ilustrira podatak da je najveći prijavljeni dohodak za 2015. godinu iznosio 3,41 milijun maraka, dakle duplo manje od prošlogodišnjeg. 

Ukoliko bismo, primjera radi, najveći prijavljeni iznos podijelili na 12 mjeseci, računica pokazuje kako bi njegova plaća na mjesečnoj razini bila oko 560.000 maraka. Kada se taj iznos podijeli sa 840 maraka, koliko iznosi prosječna plaća radnika u Republici Srpskoj, zaključak je da ova osoba za mjesec dana zaradi onoliko novca koliko radnik ne može zaraditi ni za 670 mjeseci. 

Preciznije rečeno, običnom čovjeku trebalo bi preko 55 godina mukotrpnog rada da bi zaradio samo jednu mjesečnu plaću rekordera s prošlogodišnjeg popisa. Iz Gospodarske komore Republike Srpske poručuju kako se stvari ne mogu generalizirati te da su u pitanju pojedinačni slučajevi. 

"Nažalost, ove dohotke ne može ostvariti ni većina naših proizvodnih poduzeća", kazao je Vladimir Blagojević, glasnogovornik Komore. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije