na bh. crpkama

Bazno ulje u dizelu nemogu dokazati

04.10.2017.
u 12:00

Na crpkama u BiH i dalje se toči gorivo pomiješano s baznim uljima te razrjeđivačima boja i lakova, pokazale su analize Inspektorata u RS-u provedene u prvoj polovini ove godine, vjest je koja je posljednjih dana šokirala vozače u BiH, ali i cijeloj regiji. Ogorčeni vozači s punim pravom traže da se objavi ko toči pomješano gorivo, a samimj tim i krši zakone. Međutim kako stvari stoje javnost će biti uskraćena za tu informaciju i to iz krajnje bizarnog razloga. Naime kako su za Blic potvrdili iz nadležne inspekcije- nemaju mogućnost da dokažu svoju tvrdnju.

Jedino relevantno

“Ovu sumnju nije moguće dokazati bez laboratorijske analize, a ispitne laboratorije u RS nemaju akreditovanu metodu kojom bi se moglo utvrditi da je evrodizel mešan sa baznim uljima i u kojem omeru, a što bi bilo jedino pravno relevantno i utemeljeno za dalje postupanje. Bez nalaza laboratorije, koji bi potvrdio da su subjekti mešali ova dva derivata i u kojem omjeru, inspektor nema materijalni dokaz da je to i učinjeno” obrazložili su u Inspektoratu. Postavlja se logično pitanje od kuda inspekciji informacija da se u gorivu nalaze sporne tvari. Na osnovu informacije Uprave za indirektno oporezivanje, inspekcija je krajem prošle godine kontrolisala benzinsku pumpu gde je, uvidom u dokumentaciju na osnovu uvozne fakture, utvrđeno da je uvezeno 23.690 litara baznog ulja. U toku inspekcijske kontrole utvrđeno je da se u rezervoaru nalazi samo 1.519 litara ovog ulja. “Utvrđeno je da postoji robni višak goriva evrodizel za koji ne postoji dokumentacija o poreklu, zbog čega postoji sumnja dan su bazna ulja mešana sa evrodizelom” kazali su blicu u Inspektoratu RS. U slučajevima gde postoji sumnja da je moglo doći do takvog činjenja, inspektori su uzimali uzorke radi laboratorijske provere parametara kvaliteta koji su propisani Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva gde se kontrolišu samo oni parametri koji su definisani ovom Odlukom. pa su tako vlasnici crpki u nekoliko navrata bili kažnjeni zbog nepostojanja dokaza o nabavci i poreklu zatečenog viška goriva, ali ne i zbog mešanja goriva sa baznim uljima jer je to, koliko god apsurdno bilo, nedokazivo.

Problem na automobilima

Prema tvrdnjama automehaničara, mješanje razređivača i dizel goriva može da izazove kvarove na automobilu, ali ne mogu da potvrde da li su se sretali s ovakvim slučajem budući da je nemoguće utvrditi šta se u trenutku kvara nalazi u gorivu.” Starija vozila lakše mogu da podnesu loše gorivo. Međutim, neadekvatno gorivo na novijim automobilima može da uzrokuje kvar pumpe visokog pritiska, dizni, pa i elektronike, a to su izuzuzetno skupi kvarovi” tvrde serviseri sa dugogodišnjim iskustvom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije