Susreti u Belgiji

Belgijski modeli mogu poslužiti BiH u prilagođavanju zahtjevima EU

belgija
21.10.2015.
u 14:53

Predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Nikola Lovrinović i njegova zamjenica Nermina Kapetanović susreli su se, u okviru trodnevnog studijskog posjeta državnim i regionalnim zakonodavnim institucijama Kraljevine Belgije, s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Belgije Siegfriedom Brackeom.

Lovrinović i Kapetanović informirali su svog sugovornika o trenutnim reformskim aktivnostima koje se, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odvijaju na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini. Tijekom razgovora, u kojem su sudjelovali i predstavnici parlamenata Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, razmijenjena su mišljenja o specifičnostima belgijskog i bosanskohercegovačkog zakonodavnog sustava u kontekstu provedbe europske legislative u obje zemlje, s naglaskom na izazovima pred kojima se nalazi Bosna i Hercegovina, kojoj tek predstoji usvajanje najvećeg dijela pravne stečevine Europske unije. 

Predsjednik Bracke istaknuo je nužnost pronalaska adekvatnog modela suradnje institucija na različitim razinama vlasti, kako bi interesi cijele države mogli biti što bolje artikulirani i zastupani u okviru pristupnog procesa. Bracke je naglasio i to da je Parlament Belgije, zajedno s ostalim zakonodavnim institucijama te zemlje, spreman s institucijama naše zemlje podijeliti svoja specifična iskustva u ovoj oblasti, te Bosni i Hercegovini pružiti svaku vrstu podrške u njenom pristupnom procesu.

Tijekom studijske posjete zakonodavnim institucijama Belgije, koja je organizirana u okviru provedbe Twinning projekta „Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU“, predstavnici parlamenata iz Bosne i Hercegovine imali su i susrete  s predsjednikom Parlamenta Flamanije Janom Peumansom, te s članovima flamanskog Parlamenta Güler Turan i Marnixom Van Esbroeckom. 

Flamanski domaćini su ovom prilikom istakli da belgijski modeli svakako mogu poslužiti Bosni i Hercegovini u njenom prilagođavanju zahtjevima europskih integracija, te da je najvažnija osobina belgijskog političkog sustava da se uvijek pronađe mogućnost da se problem zajednički riješi. 

U nizu razgovora i sastanaka s dužnosnicima i službenicima Zastupničkog doma Parlamenta Belgije i Flamanskog parlamenta predstavnici parlamenata iz BiH detaljno su upoznati s mehanizmima suradnje belgijskih parlamenata, kao i koordinacije tih institucija po pitanjima vezanim za Europsku uniju, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?