Aromaterapija

Bergamot pomaže s napadajem panike, a naranča tjera stres...

26.05.2018.
u 18:49

Aromaterapija je učinkovita kod blažih i umjerenih oblika depresije, tjeskobe, nesanice i nemira... Eterična ulja djeluju na limbički dio mozga koji je zadužen za emocije

Miris kao osjetilo prvi dolazi do mozga. Eterična ulja putem olfaktornog sustava djeluju na limbički dio mozga, koji je zadužen za emocije, i upravo u tome leži moć aromaterapije.  

- Putem mirisa možemo kreirati određeno raspoloženje, ublažiti tjeskobu, stres i nesanicu. Ako se pravilno odaberu, poštujući individualni pristup, indikacije i kontraindikacije, eterična ulja nemaju nuspojava i ne izazivaju ovisnost - govori nagrađivana aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović, piše 24sata.hr. 

Za podizanje raspoloženja najbolja su citrusna ulja. To su svježi, prepoznatljivi mirisi slatke naranče, limuna, grejpa i mandarine. 

- Eterično ulje kore limuna bistri um, pomaže nam fokusirati se i pročišćava zrak u prostoru. Japanci i Amerikanci odavno ga koriste za mirisnu animaciju radnih prostorija kako bi povećali učinkovitost i atmosferu na poslu te poboljšali kvalitetu zraka. Zaključak je manji broj pogrešaka, manje odlazaka na bolovanje te veći radni elan i raspoloženje među djelatnicima, kaže Pažin Morović. 

Kad je riječ o napadajima panike, preporučuje ulje bergamota i ylang ylang, ali najbolje bi bilo da se koriste preventivno, u kupkama i masažama. 

- Bergamot je izvrstan i kod straha od javnog nastupa. Kapljicu utrljajte među dlanove, primaknute ih pet centimetara od lica pa udahnite na nos i zatim izdahnite na usta - savjetuje. 

U borbi protiv nervoze najbolji saveznik je rimska kamilica - dragocjeno ulje i jak spazmolitik. 

- Otpušta grčeve, opušta, ublažava nervozu. Eterično ulje ruže također spada među dragocjena ulja. Koristi se u minimalnim koncentracijama, ali daje izvrstan učinak kod lošeg raspoloženja, tjeskobe ili bezvoljnosti - tvrdi aromaterapeutkinja. 

Najbolja antistres ulja

1. Bergamot
2. Matičnjak
3. Ylang ylang
4. Geranij 
5. Mandarina i slatka naranča

Ali i rimska kamilica, ruža, jasmin, ružino drvo, prava lavanda, vetiver, kaže Pažin 

Aromamasaža

50 ml hladno prešanog ulja badema, marelice ili šljive
5 kapi rimske kamilice ili lavande prave
5 kapi bergamota
10 kapi slatke naranče
5 kapi geranija ili ylang ylanga


Tijekom aromamasaže nema razgovora, odaberite terapeuta u kojeg imate povjerenja kako biste se mogli duboko opustiti. 
Vi, terapeut, prostor, vrijeme, najfinija esencijalna i biljna ulja u sinergiji zajedno ćete potaknuti proces dubokog opuštanja vrlo sličnog meditaciji.

Kombinacija pokreta i eteričnih ulja otključat će napete mišiće, a prava atmosfera pomoći će umiriti um. Postoje tretmani koji kombiniraju masažu i tehnike mentalnog opuštanja i meditacije. Na taj način dobivamo cjeloviti tretman opuštanja koji balansira tjelesno i duhovno, pojašnjava Pažin Morović. 

Kapljicu odabranog esencijalnog ulja utrljajte među dlanove, prinesite ih licu i duboko udahnite nekoliko puta kako biste se opustili. Ako imate osjetljivu kožu, prije nego što kapnete kap eteričnog ulja na kožu, namažite dlanove bogatom, prirodnom kremom, hladno prešanim uljem ili masnim balzamom.

Udišite mirisne esencije i pri tome zamislite kako taj fini, mirisni zrak poput svjetlosti ispunjava cijelo tijelo: zamislite kako udišete namirisanu, bijelu svjetlost u područje glave, vrata, ramena, ruku, trupa, zdjelice, bedara, nogu skroz do nožnih prstiju. 

Dišite dovoljno dugo dok ne steknete osjećaj da je cijela unutrašnjost vašeg tijela ispunjena bijelom, mirisnom svjetlošću.

Uživajte u tom osjećaju, prepustite se mirisnim esencijama.
Još nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite, osjetite prostor oko sebe, svoje tijelo i otvorite oči, preporučuje aromaterapeutkinja. 

Antistres kupka

1 dl sojina vrhnja ili 2 žumanjka pomiješati sa
10 kapi mandarine
10 kapi lavande prave
10 kapi geranija
Napuniti kadu toplom vodom i neposredno prije ulaska uliti mješavinu u vodu. Zatvoriti oči i opustiti se 15-ak minuta.
Nije za astmatičare.

Top 5 najboljih savjeta

1. Osjećaj tuge

Mandarina se u francuskoj aromaterapiji koristi kod hiperaktivnosti djece a u svakodnevnom životu jer pokreće smijeh. Preporučena metoda: aromamasaža i svakodnevna uporaba u lampici.

2. Loša koncentracija

Limun pojačava koncentraciju i budnost, a može nam pomoći pri određivanju ciljeva i životnog fokusa na ono što nam je bitno. Preporučena metoda: difuzer u uredu ili meditacija.

3. Osjećaj da smo 'u grču'

Eterično ulje lavande ili rimske kamilice otpušta grčeve i spazme, a na suptilnoj razini ćemo ga koristiti kad želimo otpustiti nešto što nas dugo muči. Preporučena metoda: aroma kupka i aromamasaža.

4. Stres i briga

Slatka naranča olakšava stres i napetost, a ako se ne možemo sjetiti kad smo zadnji put istinski uživali, onda je ovo eterično ulje pravi odabir! Preporučene metode: aromamasaža, kupka, meditacija.

5. Osjećaj nemira

Ulja dubokih mirisa, dobivena iz kore ili korijena, poput cedra, vetivera i pačulija, pomažu vratiti mir. Također ako ste rastreseni, kasnite, postali ste zaboravni... Preporučena metoda: meditacija, masaža, kupka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?