pisao džaferoviću

Bevanda: Neću sudjelovati na sastanku ad hoc skupine, nema razloga za njezino formiranje

Vjekoslav Bevanda
04.05.2020.
u 15:21

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda uputio je pismo predsjedatelju Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću u kojem ga obavještava kako nije našao ni jedan razlog za uspostavu ad hoc političkog skupine, te kako se neće odazvati Džaferovićevom pozivu za sudjelovanje u takvom formatu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Bevanda u pismu navodi kako je primio Džaferovićevo pismo kojim ga pored ostalih, sukladno Zaključku sa 11. redovite sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine održane 28. travnja 2020. godine u Sarajevu, poziva na konstituirajući sastanak „ad hoc skupine“, oformljene tim zaključkom, zakazan za danas, 4. svibanj u Sarajevu.

-S naročitom pažnjom sam pročitao i proanalizirao tekst poziva i sadržinu donesenog Zaključka, posebice u kontekstu ustavne i legitimne utemeljenosti donesenog akta, a s tim u svezi i opravdanosti sudjelovanja ministra financija i trezora i zamjenika predsjedatelja u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine zakazanom sastanku, stoji u Bevandinom pismu Džaferoviću.

Imajući to u vidu, piše Bevanda, izuzev što pozdravljam i cijenim Vašu opredijeljenost potpori nastavka Europskog puta Bosne i Hercegovine kao vanjskopolitičkog prioriteta, u kontekstu funkcije koju obnašam nisam našao niti jednu utemeljenu poveznicu kojom bi se opravdalo uspostavljanje i funkcioniranje takvog tijela i u predloženom formatu i moje sudjelovanje u istom, pa makar se ono zvalo “ ad hoc skupina“, te iz tih razloga se ne mogu odazvati i neću nazočiti planiranom sastanku.

-Takvo stajalište, nije niti može biti u bilo kakvoj koliziji s mojim jasnim i nedvosmislenim opredjeljenjem za Europski put i Euroatlanske integracije Bosne i Hercegovine, već je odgovorna reakcija i upozorenje legaliste na ustavnu i zakonsku obvezu rješavanja svih pitanja isključivo u okviru datih nadležnosti institucija sustava.

Uvažavanje takvih principa je preduvjet stvaranja pravne države kao temeljnog postulata za pridruženje Europskoj uniji. Upravo zastupanje takvih principa i opetovano inzistiranje na njihovoj dosljednoj primjeni, u mandatima mog sudjelovanja kao predsjedatelja, a sada ministra financija i trezora i zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, rukovođen i opredijeljen za Europski put Bosne i Hercegovine, rezultiralo je stvaranjem mehanizma koordinacije za Europske integracije koji je, usprkos brojnim oponentima i preprekama, dao i daje značajne rezultate kroz institucije sustava, na ostvarivanju željenog cilja.

Neupitan je moj stav i opredjeljenje, kao i dalji osobni i funkcionalni angažman, i napori koje trebam uložiti kad je u pitanju Europski put Bosne i Hercegovine, ali jednako tako ostajem istrajan da se to mora odvijati u institucijama sustava i da nitko sebi ne može priskrbiti više prava nego što to omogućavaju pozitivni propisi, bilo da se radi o sadašnjim ili prethodnim zaključcima tijela izvršne vlasti Bosne i Hercegovine.

Najvjerodostojniji pokazatelj i uporište mojih stajališta i iznesenih tvrdnji je vrijeme koje je iza nas. Svjedoci smo da kad se god nešto pokušalo ili radilo izvan nadležnosti i institucija sustava, ili se, pak, prepoznatljivim kvazipolitičkim marketingom i inženjeringom ugrožavala konstitutivna jednakopravnost naroda i institucionalna zastupljenost, opće političko ozračje i reformski put Bosne i Hercegovine je bio u regresiji i nepotrebnom zastoju.

Ostajem i dalje odlučan i istrajan spram svog opredjeljenja za Europski put Bosne i Hercegovine, te u tom kontekstu i na svoju punu angažiranost i predanost u obnašanju funkcije u instituciji sustava gdje sam imenovan, kao i na nastavak daljnje suradnje s predstavnicima međunarodne zajednice, koji nam sve ovo vrijeme pružaju nesebičnu i profesionalnu potporu i na tomu sam im zahvalan, ali naprijed iznesene razloge moj osobni i profesionalni habitus naprosto ne može kao odgovorna osoba zanemariti, što je uostalom i bio razlog da ne nazočim zakazanom sastanku za 4. svibanj 2020.godine u Sarajevu, napisao je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda predsjedatelju Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću./HMS/

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
16:33 04.05.2020.

Bravo Bevanda nemože političko Sarajevo mlatiti sa državom BiH kao da je prazna vreća i kako to njima odgovara.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?