Ministar financija BiH

Bevanda: Novac od MMF-a nije kod mene, već u Centralnoj banci

28.05.2020.
u 13:15

Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH juče je novinarima rekao da on ne "drži" sredstva MMF-a, te da je novac na računu Centralne banke BiH.

Upitan da kaže postoji li način da danas na sjednici Vijeća ministara budu odblokirana sredstva MMF-a, Bevanda je rekao da već više od mjesec dana traje hajka "da Bevanda nešto koči".

"Bez obzira na dogovore političkih lidera, opstrukcija u sazivanju sjednice Fiskalnog vijeća, Zakon o fiskalnom vijeću je leks specijales i on tretira i ovu tematiku. Uredno sam se odazivao i prije na sjednice Fiskalnog vijeća, a koje su vezane za ovaj dogovor, nisu došli ni gospodin Fadil Novalić ni gospodin Senad Softić. Takođe smo razgovarali u prisustvu svih. Ja sam razgovarao i sa američkim poslanikom i sa svima. Tumače, kao što sam sad čuo, da ja mogu rasporediti sredstva iz Centralne banke. Ovdje se sve gubi u prijevodu, krivo su informisani i politički lideri. U aranžmanu s MMF-om fiskalni agent je Centralna banka, Ministarstva financija nema", kazao je Bevanda, pišu Nezavisne novine.

On je kazao da 61,5 posto sredstava ide FBiH, 37,5 RS, a jedan posto distriktu Brčko, te da je to nešto što je bilo u pismu namjere i u memorandumu.

"Fino piše FBiH i svih njenih deset županija i RS. U sljedećem članku piše sredstva iz tog će se dijeliti, a ne povlačiti. Znači Centralna banka je izdala entitetima i distriktu Brčko zahtjev za upućivanje isntrukcije i oni su uputili instrukciju i sad je prozivanje da nema ove odluke Vijeća ministara. Ona je u sekreterijatu dva puta oborena i treći put ako bude negdje političke volje da se iziđe iz ovoga, umjesto da se radi predstava, ona je spremna i u njoj se ništa neće mijenjati", kazao je Bevanda.

Kaže da neće da se valja u blatu, da nije takav čovjek i da mu je stavljena meta.

"Bevanda  je kriv za sve, ali se nosim s tim, a proći će sve ovo pa ćemo vidjeti ko je kriv", kazao je Bevanda.

 

Ključne riječi

Komentara 1

PA
Paromlin
15:15 28.05.2020.

Čudno da svi imaju drugačije mišljenje ambasade SAD EU predstavnik OHR i svi oni imaju greške u prevođenju. Ima ona narodna ako ti jedan kaže da si magarac, prođi i ne obaziri se, asko ti drugi kaže da si magarac onda se zamisli, ako ti treći kaže da si magarac kupi samar.. Pitanje je šta Bevanda čeka.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?