Ustavnopravno povjerenstvo

Bez konsenzusa o proglašenju Dana neovisnosti BiH

bih
17.01.2017.
u 13:24

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije postiglo konsenzus pri izjašnjavanju o Zahtjevu Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na navode iz Zahtjeva zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti Republike Bosne i Hercegovine.

- Ovo je očekivan stav, jer nije ništa novo da se i mi ne slažemo oko najvažnijih datuma u BiH pa i oko 1. ožujka. Tako smo da obavijestiti Ustavni sud da nemamo jedinstven stav - rekao je član povjerenstva Momčilo Novaković.

Poručio je da će nadležni sud donijeti odluku sa ili bez stava Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma PS BiH.

Određeni članovi povjerenstva smatraju da 1. ožujka ne odražava volju svih naroda koji su konstitutivni po Ustavu BiH i da se slavi samo u jednom dijelu BiH, dok drugi ističu da je "Zakon o 1. ožujku donijela Skupština Republike BiH 28. veljače 1995. godine", a da je ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. ožujka proglašava "Danom BiH i državnim praznikom potpisao predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović 6. ožujka 1995. godine".

U državnom parlamentu, navedeno je, više od 15 godina nije moguće postići konsenzus ni na jednom tekstu zakona o državnim praznicima.

Zastupnici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputili su 11. listopada žalbu Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?