uzdrmana svjetska ekonomija

Tisuće iz BiH ostaju vani bez posla, a pandemija ne jenjava

23.06.2020.
u 16:56

Početkom godine sve je djelovalo idilično za one koji su planirali odlazak iz BiH. Njemačka je detaljno razradila i donijela useljenički zakon koji je 1. ožujka trebao povući nove radnike iz BiH i dodatno osnažiti ekonomiju najjače gospodarske sile u Europi. Neki su već na tom početku godine “digli sidro”, dogovorili dobro plaćene poslove, poslodavci su im dali vrhunske uvjete i činilo se kao da će se milijarde koje dijaspora šalje u BiH još uvećavati. Međutim, dogodilo se ono što nam je svima poznato, nastupila je epidemija koronavirusa, pandemija je zahvatila cijeli svijet, gospodarstva su ušla u recesiju.

Sporazum ugrožen

Prvi koji “stradavaju” u Njemačkoj u većini slučajeva su stranci. Gospodarska komora FBiH navodi dvije tisuće radnika iz građevinskog sektora koji strahuju od gubitka posla u “obećanoj zemlji”. - Dvije tisuće radnih mjesta, koliko ih u ovom trenutku jamči međudržavni sporazum između BiH i SR Njemačke, zbog nemogućnosti viziranja, ugroženo je, kao i više od 100 gospodarskih subjekata u kojima su ti radnici zaposleni - navedeno je u Gospodarskoj komori. Ovih dana mediji razgovaraju sa zaposlenicima iz BiH, a koji su u Njemačkoj i rade u raznim strukama. Neki su dobili otkaze, neki žive od pomoći države, a neki dobivaju dio plaće. - Situacija nije bajna. Restoran u kojem radim tek je nedavno nanovo otvoren. Dok nisam radio, dobivao sam 60% plaće, a sada kada radim povremeno, lako je moguće da ću ostati na toj razini. Naravno, ako se restoran ne zatvori, jer nam je šef otvoreno rekao da postoji i ta mogućnost. Sve se drastično promijenilo zbog korone, manje je gostiju, a ako se išta prepusti slučaju, ovdje su kazne drakonske - priča nam djelatnik jednog restorana u blizini Münchena. Ina Arnautalić iz Sarajeva preko noći je ostala bez posla. Prijavljena je na skraćeno radno vrijeme, a njezin šef ističe da su im svi planirani projekti,iz oblasti modne industrije otkazani.

Bez plana “B”

- Odluka da Inu prijavim na “skraćeno radno vrijeme” pogodila me je jer to, prije svega, znači manja primanja za nju. Za razliku od mene i mnogih drugih Nijemaca, ona nema sigurnosnu mrežu ili plan “B”. Mora zaraditi novac i sigurno ne može očekivati preveliku pomoć od obitelji. Njezina boravišna i radna dozvola ovise o tome da je ovdje, da može platiti stanarinu i da radi - kaže Stefan. Deutsche Welle navodi da je Ina dobila otkaz, ne bi imala pravo na pomoć države zbog COVID-19 pandemije. Zaposleni i oni koji su ostali bez posla, a nisu ostvarili pravo na neograničenu radnu i boravišnu dozvolu, nemaju pravo na državne “koronafondove” u Njemačkoj. Uzimajući u obzir podatke od siječnja do ožujka 2009. godine, u najtežim danima svjetske recesije, kada je gotovo 3000 radnika u BiH prijavilo gubitak posla u inozemstvu, još lošije bi moglo biti ovog puta jer pandemija još traje. Međutim, iako se tada vratilo gotovo tri tisuće ljudi u kratkom razdoblju, kasnije je uslijedio egzodus neviđenih razmjera. Država mora napraviti sve da se to opet ne dogodi i pronaći rješenje i da oni koji se vrate imaju dobar posao ovdje kako više ne bi razmišljali o inozemstvu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?