Donosimo sadržaj

Bez prejudiciranja članstva BiH će razvijati suradnju s NATO savezom

11.05.2021.
u 21:50

Dokument se sastoji od pet poglavlja: Politička i ekonomska pitanja, Obrambena i vojna pitanja, Pitanja resursa, Sigurnosna pitanja i Pravna pitanja

BiH će osigurati razvoj takvih obrambenih sposobnosti koje odgovaraju njezinoj sredini i spremne su za izvršavanje dodijeljenih im zadataka, osiguravajući visoku razinu suradnje s NATO-om i Europskom unijom (EU) te ispunjenje obveza koje je BiH preuzela kao europski i euroatlantski partner, jedna je od poruka iz uvodnoga dijela nacrta Programa reformi BiH, koji tematizira odnose s NATO savezom, a koji je kao dokument javno dostupan za mišljenja i komentare kroz proces online konzultacija, piše Večernji list BiH. 

Pet poglavlja

U ovom dokumentu, oko kojega se dizala nepotrebna prašina, nema ništa sporno u kontekstu odnosa BiH i NATO saveza. Navodi se kako se Program podnosi bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu, a uvidom u sadržaj vidljivo je kako se najveći dio obveza i reformi odnosi na zadatke koje ionako treba ispuniti na europskom putu države.

Dokument se sastoji od pet poglavlja: Politička i ekonomska pitanja, Obrambena i vojna pitanja, Pitanja resursa, Sigurnosna pitanja i Pravna pitanja. Ta poglavlja dalje su podijeljena u pododjeljke koji sadrže određene reformske ciljeve i zadatke za ispunjenje tih ciljeva.

Kada je riječ o vanjskoj i sigurnosnoj politici, jasno se ističe kako je stabilnost neposredne i šire regije trajni interes BiH. Konstatira se kako unapređenje dobrih odnosa i suradnje sa susjedima i zemljama u široj regiji, razvoj demokratskih procesa u ovim zemljama i proces njihove europske integracije imaju pozitivan učinak koji jača unutarnju sigurnost BiH. U okviru vanjske i sigurnosne politike pobrojeno je nekoliko tematskih cjelina, a u kontekstu odnosa s NATO-om navodi se kako je, kao partnerska zemlja NATO-a, BiH zainteresirana za daljnji razvoj odnosa s NATO-om, uključujući i sudjelovanje u zajedničkim vojnim vježbama te vježbama odgovora na krize, kao i u operacijama potpore miru.

Pristupanjem NATO-ovu programu “Partnerstvo za mir” (PfP), BiH je, stoji u dokumentu, pokazala svoju predanost za postizanje pune interoperabilnosti sa zemljama članicama NATO-a čim prije i u svim segmentima u skladu sa Strategijom vanjske politike BiH. Potpoglavlja nakon toga obrađuju i teme suradnje s Europskom unijom, kao i suradnje sa zemljama okruženja. Dokument se bavi i unutarnjom politikom, počevši od civilnog društva i sektora pravosuđa, preko borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije, pa do javne diplomacije i zaštite okoliša. Također, navodi se kako je jedna od obveza koju BiH mora ispuniti uspostava učinkovite civilne (demokratske) kontrole nad obavještajnim i sigurnosnim sektorom. Dio dokumenta posvećen je i ekonomskim pitanjima, dok onaj koji se odnosi na obrambena i vojna pitanja navodi kako su elementi, osnovna načela i ciljevi sigurnosne politike BiH zasnovani na sigurnosnoj politici BiH iz 2006. godine i ostaju nepromijenjeni.

Obrambeni resursi

Kada je riječ o obrambenim pitanjima, BiH će, kako piše, kroz obrambeno planiranje stvoriti preduvjete da obrambene institucije i OS BiH budu sposobne izvršavati zadatke definirane zakonom i podržavati ispunjenje državnih ciljeva u oblasti sigurnosti i obrane; osiguravajući stalni razvoj njihovih vlastitih obrambenih sposobnosti koje odgovaraju okruženju i omogućavaju ispunjenje dodijeljenih misija; osiguravajući visoku razinu suradnje s NATO-om i EU-om te ispunjavanje obveza BiH u vezi s europskim i euroatlantskim procesima. Također se navodi i potreba osiguranja učinkovitoga planiranja i upravljanja raspoloživim državnim obrambenim resursima; razvijajući NATO kompatibilnu strukturu snaga u skladu s državnim potrebama i sposobnostima; osiguravajući interoperabilnost s NATO snagama. U kontekstu pravnih pitanja BiH će nastaviti, potvrđeno je, vršiti reviziju svog zakonodavstva kako bi osigurala da je kompatibilno s NATO pravilima i propisima koji se odnose na ovaj dokument.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije