Josep Borrell, visoki predstavnik EU i potpredsjednik Europske komisije

Bez zapadnog Balkana, Europska unija ostaje nepotpuna

30.03.2020.
u 15:24

Iza svih nas je jako težak tjedan, gdje su i udarne vijesti i naše misli preokupirane pandemijom i globalnim posljedicama koronavirusa, navodi u blogu Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije i potpredsjednik Europske komisije.
Blog visokog predstavnika EU prenosimo u cijelosti: 

Pristupni pregovori

Najnovija dešavanja su zasjenila i važnu odluku koja nije dobila zasluženu pažnju. Usljed krize uzrokovane koronavirusom, Europska unija je donijela odluku o otvaranju pregovora o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je dobra vijest za ove dvije zemlje, zapadni Balkan i za cijelu Europu.
S ovom važnom odlukom donesenom u ovakvim teškim vremenima, Europska unija je napravila iskorak po istinski važnom pitanju politika i uputila važan signal i jasnu poruku zapadnom Balkanu da bez zapadnog Balkana, Europska unija ostaje nepotpuna. Europska unija se pokazala jedinstvenom kada je riječ o jednoj od njenih prioritetnih politika i to u trenutku dok istovremeno radi na rješavanju globalne krize.
Odluka uistinu predstavlja „tračak svjetlosti u mraku koji nas sve okružuje“, kako ističe moj uvaženi kolega i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Nikola Dimitrov, komentirajući odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?