Šehović:

Bh. dijaspora potencijal koji treba iskoristiti

Šehović
03.06.2016.
u 16:45

Utjecaj dijaspore na ekonomski razvoj BiH i očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole i kulturne aktivnosti glavne su teme 8. kongresa Svjetskog saveza dijaspore (SSD) BiH, koji se od 3. do 5. lipnja održava u Sarajevu.

Predsjednik SSDBiH Hasan Šehović kaže da bh. dijaspora od države BiH očekuje da do kraja godine bude izrađena strategija o iseljeništvu, određene konkretne smjernice odnosa BiH prema dijaspori.

- Dijaspora je organizirana putem biznis klubova. Imamo „jake“ ljude, to je potencijal koji treba iskoristiti - kazao je i podsjetio da oko dva milijuna bh. građana živi u inozemstvu.

Šehović u izjavi Feni prenosi poruku bh. građana iz dijaspore da su "bez obzira na to što su vani, sposobni i hoće da se uključe u ekonomske tijekove i prilike u BiH".

- Imamo organizirane ljude, a od države samo očekujemo konkretan rad s dijasporom - naglasio je.    

Precizira da se i pitanje rada dopunskih škola mora rješavati u suradnji s bh. institucijama. Prvenstveno od Ministarstva civilnih poslova BiH traže nastavne planove i programe, udžbenike kao i štampanje te priznavanje diploma stečenih u inozemstvu.

- Imamo dobro organizirane dopunske škole koje djeluju u Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Belgiji, Austriji….I to je pitanje koje moramo rješavati institucionalno, zajedno s bh. institucijama - kazao je.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istaknula je danas na pres- konferenciji suradnju tog ministarstva i organizacija bh. dijaspore, na čiji angažman kako u državama prijema tako i u domovini možemo biti ponosni.

- Ovo je prvi saziv državne vlasti koji je dao jasno zaduženje Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice da izradi politiku odnosa s dijasporom. To je dosad maksimalan stepen kompromisa u BiH kad je riječ o našoj dijaspori. Izradom politike odnosa s dijasporom, što se očekuje do kraja godine, želimo institucionalizirati tu suradnju, odnosno staviti našu dijasporu u funkciju prvenstveno ekonomskog razvoja naše države. Drago mi je da već imamo i konkretne rezultate kroz projekate koje Ministarstvo, uz podršku međunarodnih partnera, provodi na planu uvezivanja naše dijaspore s lokalnim zajednicama - istaknula je Borovac.

Mišljenja je da se u BiH pitanju dijaspore mora multidisciplinarno pristupiti. Od državnog do lokalnog nivoa neophodno je uvezati relevantne institucije koje će omogućiti da se dijaspora uključi prvenstveno u ekonomski razvoj BiH.

- Nesporno je da dijaspora posjeduje ogromne resurse koji mogu pomoći razvoju države, a država BiH spremna je izraditi politiku prema dijaspori i institucionalizirati suradnju. Kongres je prilika da zajedno razmotrimo šta je potrebno konkretno poduzeti i s jedne i s druge strane da bi se iskoristila ova savršena prilika za uvezivanje. To je obostrani interes, jer kvalitetno uvezana i jaka dijaspora predstavlja dobru osnovu za suradnju s državama prijema što je u interesu naše države osobito u kontekstu europskih integracija - poručila je ministrica Borovac.

Na 8. kongresu dijaspore BiH u Sarajevu bit će izabrano novo rukovodstvo Svjetskog saveza dijaspore BiH (predsjednik, dva potpredsjednika, tajnik, Glavni odbor i Nadzorni odbor).

Prvi kongres dijaspore BiH održan je 2002. godine u Vogošći, a okupio je predstavnike iz 23 države. SSDBiH  trenutno u članstvu ima predstavnike iz 17 država.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?