33,4 posto

Bh. dug još je održiv, ali pitanje je što će biti u budućnosti

dugovanja
22.11.2020.
u 11:03

BiH u usporedbi s drugim zemljama u tranziciji ima umjerenu zaduženost s razinom duga od 33,4 posto od bruto domaćeg proizvoda (BDP), navela je Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u svojoj informaciji o fiskalnoj održivosti.

Prema kriteriju iz Mastrichta, prema kojem je dug neodrživ ukoliko prelazi 60 posto BDP-a, dug BiH je održiv, a samim tim i javne financije, ocjenjuje se u informaciji.

Za BiH, kao i za sve svjetske ekonomije, u narednom razdoblju slijede mnogi izazovi nastali u prvom redu zbog pandemije koronavirusa, gdje je u BiH, prema kratkoročnim pokazateljima, došlo do pada ekonomske aktivnosti, smanjenja u naplati prihoda i povećanju rashoda, navedeno je u informaciji.

To će utjecati na smanjenje ostvarenog BDP-a, usred čega će se udio duga prema BDP-u povećati, a smanjeni prihodi sa istovremenim povećanim javnim rashodima direktno će voditi ka negativnim proračunskim bilansama.

Ovakva događanja svakako će utjecati na održivost javnih financija u BiH, ali tek ostaje vidjeti na koji način i u kojoj mjeri, naglašeno je u informaciji.

Kao potencijalni rizici na fiskalnu održivost u srednjem roku navedeni su negativan ekonomski rast, proračunski deficit, povećanje ukupne razine javnog duga, povećanje udjela direktnog duga entiteta u ukupnom vanjskom dugu, povećanje servisa javnog duga, kamatno opterećenje, kamatne stope, rizici deviznog kursa, rizik refinanciranja, ali i kreditni rejting.

Ključne riječi
dug

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?