Većina država traži digitalne COVID potvrde

Bh. građani bez cijepljenja ili testiranja mogu samo u Srbiju

08.10.2021.
u 10:02

Građanima Bosne i Hercegovine od ponedjeljka je zabranjeno putovanje u Švedsku, osim osobama sa stalnom dozvolom boravka ili onima koji imaju neodgodivu potrebu putovati, uz uvjet da imaju negativan test na koronavirus, piše Večernji list BiH. Odluku o ponovnom uvođenju zabrane putovanja u Švedsku osobama koje žive u BiH donijela je švedska vlada, a u skladu je s najnovijom preporukom Vijeća Europske unije zemljama članicama, a donesena je nakon promjena epidemiološke situacije u BiH. Hrvatska i Crna Gora, koje su tijekom ljetnog razdoblja relaksirale mjere na granicama, ponovno su pooštrile uvjete koje stranci moraju ispuniti prilikom ulaska na njihov teritorij. Ranije je to učinila Njemačka, pa praktički građani BiH trenutačno bezuvjetno mogu putovati samo u Srbiju.

Dokazati opravdan razlog

Hrvatska je nedavno pooštrila pravila za ulazak na njezin teritorij. Državljanima trećih zemalja, među kojima su i državljani BiH, koji nisu članovi obitelji državljana država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru niti su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju smjernice Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih smjernica EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, izuzev osoba iz točke I. ove odluke, ulazak u Republiku Hrvatsku odobrit će se samo u slučaju nužnih putovanja. Putnicima koji dolaze neposredno iz država i/ili regija članica EU, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, neovisno o državljanstvu, omogućit će se ulazak u Hrvatsku ako posjeduju valjanu EU digitalnu COVID potvrdu. Da se pravilo strogo provodi, pokazuje i slučaj žene iz RS-a kojoj su, uz valjanu dokumentaciju, tražili i dokaz o opravdanom razlogu putovanja. - Budući da nisam cijepljena, uradila sam brzi antigenski test, a dan prije sam i online provjerila je li došlo do nekih promjena glede ulaska. Uvjerila sam se da je sve isto. Međutim, dolaskom na granični prijelaz Stara Gradiška tražili su mi razlog zbog kojeg putujem u Zagreb navodeći da, bez obzira na test ili potvrdu o cijepljenju, sada moramo imati i opravdan razlog ulaska - kazala je za Nezavisne Nevena V. Dodala je da je, na sreću, imala pozivno pismo s mjestom gdje će biti smještena te da su je nakon višeminutnog čekanja pustili da prijeđe granicu.

Uvedena ograničenja

Za ulazak u Crnu Goru od 14. rujna potrebno je ispuniti jedan od tri uvjeta, među kojima je i potvrda o cijepljenju, Dakle, bez testa, potvrde o preboljenju ili cijepljenju državljani BiH ne mogu u Crnu Goru. Njemačka je 12. rujna zbog pogoršane epidemiološke situacije ponovno proglasila BiH državom visokog rizika, zbog čega su uvedena nova pravila za bh. državljane. Od 12. rujna prije ulaska u Njemačku morate ispuniti digitalnu prijavu ulaska. Ulazak iz zemalja koje nisu u EU, Schengenu i drugima kojima Njemačka omogućava neometan ulazak moguć je samo za potpuno cijepljene osobe u bilo koju svrhu (uključujući posjete ili turizam). Što se tiče BiH, uvjet je da je osoba cijepljena i da je prošlo najmanje 14 dana od druge doze. Za necijepljene osobe ulazak je još uvijek moguć samo u posebnim slučajevima. Preduvjet je da postoji tzv. apsolutna potreba. Za ulazak putnika u Sloveniju bez karantene potreban je dokaz o cijepljenju, preboljenju ili test. Od 1. rujna zabranjuje se ulazak na teritorij Sj. Makedonije domaćim i stranim državljanima ako prethodno na graničnom prijelazu ne prilože jednu od triju potvrda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije