Intervju: predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH

Bh. Hrvatima je NATO, uz EU, strateški interes

Božo Ljubić
Patrik Macek/PIXSELL
22.08.2017.
u 09:00

Svaka odluka institucija, napose Ustavnoga suda BiH, izaziva prijepore. Tako je bilo i s odlukom vezanom uz vojarnu u Han Pijesku. Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić u intervjuu za Večernji list BiH komentira medijske manipulacije Sarajeva.

Stoji li tvrdnja da su Hrvati, odnosno hrvatska politika, protiv članstva BiH u NATO-u?

Hrvatska politika u Bosni i Hercegovini i hrvatski narod apsolutno podržavaju euroatlantske integracije, što znači članstvo u Europskoj uniji i NATO-u kao svoj strateški interes. S druge strane, radi se o grubim manipulacijama u javnosti koje se mogu čuti iz političkog i medijskog Sarajeva. Naime, ovdje se radi o tipičnim konstrukcijama, a ne nikakvim izjavama ili stajalištima hrvatske politike.

Kakav je u tome kontekstu vaš stav o odluci Ustavnoga suda BiH u pogledu knjiženja vojne imovine na Oružane snage BiH?

Stav Glavnog vijeća HNS-a, iako nismo danas (nap.a. jučer) o tome raspravljali, jest da hrvatska politika podržava sve odluke Ustavnoga suda BiH, uključujući i one koje služe za aktiviranje MAP-a i članstva BiH u NATO-u. Ukoliko je neka lokacija uvjet za aktiviranje MAP-a, mi to apsolutno podržavamo da se knjiži na ministarstvo obrane. Međutim, isto tako mi smatramo da se ne može kroz aktiviranje MAP-a i rješavanje vojne imovine u tome kontekstu ulaziti u rješavanje drugih pitanja koja bi dovela do redefiniranja nadležnosti u BiH kada je u pitanju državna imovina. Svu imovinu koja nije uvjet za aktiviranje MAP-a i članstvo u NATO-u treba staviti na raspolaganje općinama i županijama u FBiH, odnosno entitetu Republike Srpske.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije