mise na Vrelu sv. Jakova

“Bh. Lourdes” spreman za hodočasnike

22.05.2018.
u 20:00

Protekle mlade nedjelje na blagdan Duhova posebno svečano, osim srednjobosanskih župa koje su slavile svojeg zaštitnika Fojnice i Nove Bile, bilo je i u župi Deževice. U ovoj povratničkoj župi, koja je ujedno i svetište sv. Jakova Markijskog, počelo se s običajem održavanja misa na Vrelu sv. Jakova.

Od proljeća do jeseni

Tako će, potvrdio nam je mjesni župnik don Marin Marić, biti sve do jeseni, odnosno dok vremenske prilike dopuštaju mise na otvorenom. A prva ovogodišnja mlada nedjelja u Deževicama, sudeći prema mnoštvu vjernika, nagovijestila je kako će ova župa od proljeća do jeseni posebno oživjeti zahvaljujući mnoštvu štovatelja sv. Jakova koji Vrelo u većem broju pohode upravo mladim nedjeljama od proljeća pa do jeseni.

Misno slavlje na Vrelu sv. Jakova na duhovsku nedjelju predvodio je dr. fra Slavko Topić, misionar milosrđa. Fra Slavko je vjernike pozvao da mole za snagu Duha Svetoga kako bi se oduprli zlu koje je prisutno u današnjem svijetu i narušava u svima nama darove Duha Svetog.

- Moramo zapamtiti, sestre i braćo, s Duhom Svetim nema kockanja, moramo mu biti otvoreni i odani - istaknuo je fra Slavko Topić koji je na kraju propovijedi zahvalio vjernom puku ovog kraja koji se odano utječe snazi Duha Svetoga, zamolivši ga da ne posustane. Mnogi od vjernika i hodočasnika boravak u Deževicama na mladu nedjelju iskoristili su i za duhovni razgovor s misionarom milosrđa. Misno slavlje skladnim pjevanjem i sviranjem uveličala je prof. Željka Vugrin.

Duhovna hrana

Brojni hodočasnici su, nakon duhovnog programa, odlučili provesti dan s obitelji i prijateljima u zdravoj prirodi koja krasi ovo mjesto prozvano “bosanski Lourdes”, svetištu koje godišnje pohodi nekoliko desetaka tisuća vjernika iz BiH, ali i zemalja okruženja. Tako su protekle nedjelje na jednodnevni izlet u svetište u Deževicama stigli i hodočasnici iz župe sv. Nikole Tavelića – Kustošija iz Zagreba, predvođeni župnikom vlč. Božidarom J. Tenšekom. Iz Deževica su put Zagreba otišli okrijepljeni duhovnom hranom i bogatstvom prirodnih blagodati koje ima deževički kraj, koji je prava oaza mira i prirodnih ljepota u kojoj sve više vjernika pronalazi mir i priliku za susret s Bogom moleći se za zagovor sv. Jakova Markijskog. Sljedeća mlada nedjelja koja će slaviti na Vrelu sv. Jakova pada 17. lipnja.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?