berlin

Bh. parlamentarci na konferenciji o primjeni OSCE-ovog kodeksa

PARLAMENTARCI
03.06.2016.
u 14:54

Članovi stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (PSOSCE) Bariša Čolak i Halid Genjac, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, sudjelovali su u radu dvodnevne Konferencije o primjeni OSCE-ovog Kodeksa ponašanja u vojno – političkim aspektima sigurnost, koja je danas okončana u Berlinu.

Konferencija, koja je održana u organizaciji Tajništva OSCE-a, a na kojoj su sudjelovali članovi delegacija PSOSCE, kao i predstavnici OSCE-ovog Foruma za sigurnosnu suradnju i Centra za prevenciju konflikta, te ženevskog Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), održana je s ciljem razmjene mišljenja, prezentiranja rezultata i dobijanja novih saznanja o postignućima u implementaciji OSCE-ovog Kodeksa.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović prezentirao je sudionicima Konferencije dosadašnji rad i aktivnosti Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, ističući najvažnije aspekte rezultata do kojih je ovaj ured došao u proteklih sedam godina postojanja i rada.

Sudionici Konferencije pozitivno su ocijenili doprinos Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH, kao stalnog radnog tijela PSBiH, u dosadašnjoj implementaciji OSCE-ovog Kodeksa, kao i neposredni angažman njenih članova u parlamentarnom nadzoru sektora obrane i sigurnosti u našoj zemlji. Suradnja ove komisije sa Uredom parlamentarnog vojnog povjerenika BiH u procesu praćenja stanja ljudskih prava u Oružanim snagama BiH prepoznata je kao dobar model, što je rezultiralo brojnim pitanjima i pozitivnim komentarima prisutnih sudionika Konferencije. 

Pažnju sudionika Konferencije posebno je privukla i rasprava o načinima suprotstavljanja novim sigurnosnim izazovima u svijetu, sa naglaskom na prioritete na polju prevencije i borbe protiv terorizma.

Razgovarano je i o problemima izazvanim migrantskom krizom u Europi, te izostanku političke volje pojedinih zemalja u suočavanju s gorućim globalnim problemima,  priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?