459 radnika sudjelovalo u izgradnji

Bh. tvrtke najviše gradile u C. Gori, Hrvatskoj, Njemačkoj...

27.03.2020.
u 23:30

Građevinske tvrtke iz BiH iz godine u godinu sve više imaju pune ruke posla u inozemstvu, pa je tako i vrijednost dogovorenih radova u 2019. godini premašila 250 milijuna KM. Vrijednost ugovorenih građevinskih radova u inozemstvu lani je veća za 1,8 posto u odnosu na godinu ranije, priopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku. Kad je riječ o vrijednosti izvršenih građevinskih radova u inozemstvu, u 2019. veća je za 2 posto u odnosu na 2018. godinu, piše Večernji list BiH. 

Gradili u...

Prema podacima, bh. tvrtke najviše posla lani su imale u zemljama Europske unije, i to 94,5 posto. Od ukupne vrijednosti koju su tvrtke iz BiH ostvarile na inozemnim tržištima, 37,6 posto odnosilo se na visokogradnju dok je preostalih 62,4 posto bio udio u niskogradnji. Više dogovorenih poslova bh. tvrtki u inozemstvu zahtijevalo je i više radnika zbog čega je trpjelo bh. tržište rada. No, promatrajući podatke, vidljivo je da je lani 459 radnika sudjelovalo u izgradnji objekata u inozemstvu, a na gradilištima su proveli čak 108.610 sati. Prikazani su i podaci gdje se najviše gradilo i što. Po vrijednosti izvršenih radova, prvo mjesto zauzela je susjedna Crna Gora gdje je izgrađeno objekata u vrijednosti 32,040.000 maraka, od kojih se gotovo 31 milijun odnosio na radove u niskogradnji. Iako je Crna Gora po ostvarenim, odnosno izvršenim radovima, na prvom mjestu, po broju radnika daleko je ispod u odnosu na ostale promatrane zemlje. Samo 70 radnika iz BiH lani je bilo na gradilištima u Crnoj Gori. Na drugom mjestu po ostvarenim investicijama je Hrvatska, gdje su bh. tvrtke lani izradile objekte u vrijednosti od 30,034.000 KM. Kao i u Crnoj Gori, većina objekata odnosila se na niskogradnju, u kojoj su izvršeni radovi u vrijednosti većoj od 18 milijuna maraka. No, iako su bh. tvrtke izvršile poslove manje vrijednosti u Hrvatskoj nego u Crnoj Gori, na hrvatskim gradilištima boravilo je više bh. radnika. Tako su 82 radnika lani na hrvatskim gradilištima provela 19.620 sati. Osim što veliki broj radnika samostalno odlazi u, kako je mnogi nazivaju “obećanu zemlju”, Njemačku, tvrtke iz BiH također su u toj državi lani ostvarile značajne investicije.

Vrijednost radova

Vrijednost ostvarenih radova bila je 20.160 milijuna KM, a bh. radnici najviše su gradili objekte visokogradnje. Da mnogi bh. radnici hrle k toj europskoj zemlji, pokazuje podatak i o broju radnika, a njih 202 na gradilištima su provela čak 48.570 sati. Osim europskih zemalja, tvrtke iz bh. odlazile su i na afrička gradilišta. Tako je 29 bh. radnika lani boravilo u Ruandi, Libiji, Alžiru i Etiopiji gdje su, gradeći objekte, zaradili nešto manje od šest milijuna KM. Inače, podaci o građevinskim radovima u inozemstvu prikupljeni su od izvještajnih jedinica koje su u statističkom poslovnom registru razvrstani u područje F–Građevinarstvo sukladno s klasifikacijom djelatnosti BiH, kao i poslovnih subjekata koji nisu razvrstani u to područje, ali imaju dijelove koji izvode građevinske radove u inozemstvu. Vrijednost izvršenih radova daje se na bazi obračuna koji se podnose inozemnim investitorima te evidencije o radnicima na inozemnim gradilištima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije