U domu Ivana Wasmera

Biblija Martina Luthera čuva se kao obiteljska relikvija u Bijeljini

01.06.2017.
u 08:25

Ivan Wasmer iz Bijeljine uspio je u svome domu u Bijeljini sačuvati protestantsku bibliju staru više od 250 godina, prenose bh. mediji.

Stari zavjet Lutherove biblije sastoji se iz tridesetdevet knjiga u odnosu na četrdesetšest knjiga Starog zavjeta katoličke Biblije.

Pisana je na staronjemačkom jeziku pa je ni Ivan ni njegov otac nisu znali čitati. Uvodni dio govori o životu i radu Martina Luthera (1483. - 1546.), utemeljitelja evangeličke crkve. Prvim prijevodom biblije na njemački jezik - kako je to napisao književnik Thomas Mann - Luther je stvorio suvremeni njemački jezik.

Ivan se prisjeća kako je ova knjiga dospjela u Bijeljinu.

“Kad su Nijemci dolazili i naseljavali ove prostore donijeli su je. To je moja obitelj donijela, točnije bakina braća su donijela veliku bibliju u ove krajeve i kada su odlazili 1942. godine u Njemačku onda su je ostavili sestri kao uspomenu”, kazao je Ivan za bijeljinski portal.

Gledano s pozicije kulturnog naslijeđa ova biblija ima neprocjenjivu vrijednost. Ipak nitko u BiH nije dao Ivanu konkretnu ponudu i obećanje da će na pravi način sačuvati knjigu. Prema Wasmerovim riječima bilo je ponuda, ali nedovoljnih da zamjene sjećanja, na obitelj, koja kriju ove stranice.

- Nešto malo bili su zainteresirani u Muzeju u Bijeljini, a i Islamska zajednica je bila zainteresirana uzeti je. Htjeli su je restaurirati, konzervirati i sačuvati, ali nisam bio voljan dati je. Nisam želio da izađe iz moje kuće, naglašava Ivan.

Služeći u Austrougarskoj vojsci, Nijemci su došli i do Semberije. Privukla ih je plodna zemlja, tu su se nastanili i osnovali obitelji. Tako su Wasmerovi (Vazmerovi) nastavili život u Bijeljini, a s njima i stara biblija.

Biblija Martina Lutera iz 1765. godine uskoro bi mogla promijeniti vlasnika, ali samo iz jednog razloga - nastaviti obiteljsku tradiciju.

-Čuvat ću Bibliju dok mogu, a kada to ne budem mogao dat ću je dalje na čuvanje sestrinoj djeci, da je i oni nastave čuvati. Neka i oni imaju uspomenu, neka znaju kojeg su porijekla, obećao je Ivan.

Za sada, on ponosno ostaje čuvar prvog pisanog traga, traga kako su Nijemci nekad naseljavali prostore današnje Bosne i Hercegovine i kako su svoju kulturu utkali i u živote našeg stanovništva. U Njemačkoj živi oko 24 milijuna protestanata, a procjenjuje se da ih je u cijeloj BiH oko pet stotina. Kada je pradjed Ivana Wasmera došao u Semberiju krajem 19. stoljeća zajednica Nijemaca tada je već brojila 2000 ljudi. Katolici su živjeli u Bijeljini, a evangelisti, u Franz Josefsfeldu, danas Novom Selu, pored Bijeljine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?