Srednjoškolci Orašja

Biciklijadom podsjećanje na poplavnu Posavinu

27.05.2019.
u 08:55

Učenici Srednje strukovne škole u Orašju sudjeluju u dvama projektima koje financira agencija američke vlade za vanjske poslove. Radi se o suradnji oraških srednjoškolaca s mladima Njemačke i Mađarske, uzvratnim posjetima u kojima upoznaju druge krajeve i utvrđuju znanje stranog jezika, a organizirali su i projekte “Škola plivanja” i “Biciklijada”. Vožnjom biciklima oraško-domaljevačkog kraja pridružili su se mladima Njemačke u potpori Europskoj uniji.

Prof. Tošo Maršić objašnjava kako se projekt provodi još od 2012. godine prilikom posjeta učenika Americi, pri čemu su, uz potporu SAD-a, dobili obvezu organizirati dva projekta korisna za društvenu zajednicu.

Kroz projekt “Škola plivanja” prošlo je više od 2000 učenika, a drugi “Biciklijada”, u protekle četiri godine, prihvatile su stotine učenika, a provodi se upravo u ovom mjesecu kada se Posavina prisjeća katastrofalne poplave iz 2014. godine.

– Ovoga puta odlučili smo se za suradnju s Njemačkom. Prošle godine na 14-dnevnom Susretu katoličke mladeži Europe sudjelovalo je 12 naših učenika.

Tema i logo održane biciklijade je “Bosna i Hercegovina u EU” sa željom da BiH što prije uđe u veliku europsku obitelj.  

- Biciklijada ima višestruko značenje jer, osim promocije zdravog života, korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva dobro je iz ekoloških razloga, a vožnja bicikla povećava količinu kretanja osoba i ujedno smanjuje troškove u zdravstvu, što svjetska zdravstvena organizacija promovira u svojim projektima”, naglašava Tošo Maršić, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Srednjoj strukovnoj školi Orašje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?