Projekt "Budi inspiracija"

Biciklistički posjet povijesnim mjestima u BiH

13.10.2019.
u 11:36

Oko četrdeset učenika i profesora srednjih škola iz Bosne i Hercegovine ovog vikenda sudjeluje u događaju "Biciklistička posjeta povijesnim mjestima" kada su imali priliku posjetiti Mostar, Konjic, Tarčin i Sarajevo.

Aktivnost se realizira u okviru projekta "Animiranje mladih za pomirenje - Budi inspiracija" koji podržava Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID), a implementira Nacionalni Demokratski Institut (NDI) u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH (YIHR) i Fondacijom INFOHOUSE.

Projekt "Budi inspiracija" posvećen je kreiranju veće razine razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u BiH i izgradnji suradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina u borbi protiv etno-nacionalističke retorike.

Učenik Gimnazije "Mustafa Novalić" Gradačac Amer Smajlović pojasnio je su mladi imali priliku upoznati se s povješću gradova koje su posjetili, o događajima tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća te razgovarati o mjestima stradanja koja su vidjeli.

Učenica Gimnazije "Meša Selimović" Tuzla Nadina Mehić ovaj projekt nazvala je zanimljivim jer se mjesta obilaze na biciklima, a kaže i da predstavlja dobru priliku da se ostvare nova poznanstva.

Sudionici ovog projekta napominju da su posjete povjesnim mjestima stradanja svih civilnih žrtava rata značajne za mlade, jer ih uče o prošlosti, kako se ne bi sve što se dogodilo tada ponovilo u budućnosti.

Istaknuli su da je sve ovo važno zbog očuvanja mira u državi, razvijanja društva bez mržnje, ali i da bi proširili znanja o ratu. Sada imaju priliku, dodaju, upoznati se o nekih povijesnim činjenicama koje nisu učuli u školama, a to ih ujedno potiče na pomirenje.

Mladi su mišljenja da bi bilo dobro da djeca iz svih krajeva zemlje budu na ovi druženjima kako bi projekt ostvario ciljeve u potpunosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?