predsjednik SAD-a

Biden: Povjesna presuda Mladiću, nadam se da će pružiti utjehu žrtvama

joe biden
Yuri Gripas/Newscom/PIXSELL
08.06.2021.
u 17:38

Prije gotovo dvadeset šest godina, Ratko Mladić naredio je pogubljenje po prijekom postupku oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Također je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovoran za mnoge druge zločine - navodi u svojoj reakciji na današnju presudu Ratku Mladiću, predsjednik SAD-a Joe Biden.

- Međunarodni rezidualni mehanizam UN za kaznene sudove u Haagu potvrdio je danas njegovu osudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ova povjesna presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine biti odgovorni. Također pojačava našu zajedničku odlučnost da spriječimo da se buduća zvjerstva počnu bilo gdje u svijetu - navodi Biden u reakciji na presudu.

Kako je naveo Biden, pravda i pomirenje su temelj mira za stabilnost, prenosi Faktor. 

- Sjedinjene Države pomogle su voditi međunarodne napore da se okončaju zločini u Bosni i Hercegovini, privedu pravdi oni koji su počinili zločine tamo i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije i uspostavi trajni mir u toj zemlji i široj regiji. Zahvalni smo na neumornom radu Tribunala UN-a tijekom protekla dva desetljeća na slučajevima vezanim za sukob na Balkanu i svima onima čija je posvećenost omogućila ovu presudu.

Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost, a današnja odluka također je važna potvrda da je to moguće. Iskreno se nadam da će lideri u regiji poštivati ovu presudu i pojačati njen značaj za vladavinu zakona.

Moje današnje misli su sa svim preživjelim obiteljima mnogih žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne možemo izbrisati tragediju njihove smrti, ali nadam se da će današnja presuda pružiti utjehu svima koji tuguju - zaključio je predsjednik SAD.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?