velik popis dužnika

BiH 2779 tvrtki duguje najmanje po 25.000 KM zbog neplaćanja PDV-a

12.01.2019.
u 20:00

Uprava za neizravno oporezivanje BiH pod ravnateljskom palicom Mire Džakule bilježi rekordne prihode. Prošle godine prvi put dogodilo se da je mjesečni prihod premašio iznos od 700 milijuna maraka, a proračuni na svim razinama dobili su stotine milijuna maraka više nego godinu ranije, piše Večernji list BiH. 

Deset dužnika

Ipak, unatoč ovim impresivnim podacima, postoji i velik broj onih koji ne izmiruju svoje obveze i koji imaju velika dugovanja prema UNO-u BiH. Na popisu dužnika nalazi se čak 2776 tvrtki. Svaka od njih mora biti dužna minimalno 25.000 maraka po osnovi neplaćenog PDV-a kako bi se našla na ovome popisu. Dugovanja se mjere u stotinama milijuna maraka.

- Nakon što je stupio na snagu zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, po prvi od uspostave Uprave za neizravno oporezivanje BiH stekli su se zakonski uvjeti za objavljivanje imena dužnika koji imaju neizmirene obveze po osnovi PDV-a, trošarine i carine.

Uz objavu dužnika, u zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, koji je na prijedlog UNO-a i Upravnog odbora UNO-a usvojio Parlament BiH, naknadni teret prinude smanjen je s 10 na 5 posto, a zatezna kamata s 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.

Svi obveznici koji se ne žele naći na objavljenoj listi dužnika i time ugroziti svoju poslovnu reputaciju trebaju izvršiti uplatu dugovanja po osnovi neizravnih poreza - navodi se u informaciji UNO-a BiH.

Zanimljivo je kako je prvih deset dužnika na popisu dužno skoro 90 milijuna maraka. Uvjerljivo na prvom mjestu dužnika nalazi se sarajevski GRAS koji ima neplaćeni dug po osnovi neplaćenog PDV-a u iznosu od 22,1 milijun maraka.

Osim što je pitanje kako dug naplatiti u budućnosti, postavlja se pitanje tko je dopustio da ovaj dug naraste na više od 22 milijuna maraka. Poznato je kako privatne tvrtke imaju velike probleme ako ove obveze ne izmire u zakonskim rokovima, ali izgleda kako pojedine tvrtke, osobito državne, imaju neki drugi tretman.

Na drugom mjestu je tvrtka Kekerović iz Laktaša, koja je dužna 11,5 milijuna maraka, a zanimljivo je kako se na četvrtom mjestu nalazi Federalna direkcija robnih rezervi, koja je dužna UNO-u BiH 6,5 milijuna maraka po osnovi neplaćenog PDV-a.

Listu top 10 najvećih dužnika zaključuje tvrtka Janjoš d.o.o. iz Prijedora koja ima dugovanje na osnovi PDV-a od čak 4,9 milijuna maraka.

Naplata potraživanja

- UNO BiH poduzima sve zakonom predviđene radnje kako bi naplatio ova potraživanja. Unatoč ovim podacima, vidljivi su pozitivni pomaci u radu UNO-a i rast prihoda je konstantan - zaključili su naši sugovornici.

Kada bi ovi dugovi bili naplaćeni, država gotovo ne bi morala uzimati kredite za izgradnju autocesta ili ne bismo pričali o problemima u zdravstvu jer bi bilo osigurano dovoljno sredstava da se gubici nadomire.

Politika je više puta ponavljala kako svi nameti stupaju na snagu kako bi se financirali državni kapitalni projekti. Do sada su sredstva iz ovih izvora završavala kao zakrpe u proračunu, pa se samo možemo nadati kako će naplatom dugovanja biti osiguran novac za projekte koji se nazivaju kapitalnima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?