Ivana Marić

BiH će dobiti veću pomoć Hrvatske na putu ka EU

 Ivana Marić
FENA
13.09.2016.
u 12:34

S novim predsjednikom HDZ-a Hrvatske, smatra Marić, doći će do promijenjenog tretmana Bosne i Hercegovine

Pretpostavljajući da će novi premijer Hrvatske biti Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, Bosna i Hercegovina će dobiti veću pomoć Hrvatske na putu ka Europskoj uniji  – izjavila je Feni politička analitičarka Ivana Marić, komentirajući rezultate nedjeljnih izvanrednih izbora u Hrvatskoj na kojoj je relativnu pobjedu odnio HDZ sa 61 mandatom.

Plenković je, kaže, čovjek koji jako dobro poznaje kako funkcionira Europska unija i na koji način se zemlja može približiti europskoj zajednici.

- Sa zastupnikom Toninom Piculom u Europskom parlamentu organizirao je razne skupove i pisao izvješća u kojima je potencirao da se ubrza put BiH ka EU – kazala je Marić.

Podsjećajući da je Picula jedan od kandidata za novog predsjednika SDP-a Hrvatske, zaključuje da bi njihovim imenovanjima na te funkcije BiH dobila dva istinska prijatelja, koji "ne razdvajaju BiH toliko na Hrvate i na ostale".

- Oni će se boriti da svi građani Bosne i Hercegovine i država što prije uđu u Europsku uniju – mišljenja je Marić.

S novim predsjednikom HDZ-a Hrvatske, smatra ona, doći će do promijenjenog tretmana Bosne i Hercegovine.

- Prije svega, prvi put smo vidjeli mimoilaženja mišljenja predsjednika HDZ-a Hrvatske Plenkovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića u pogledu referenduma u Republici Srpskoj, jer je Plenković izričito odbio, a Čović podržao referendum – zaključila je Marić.

Smatra da najavljena ostavka Zorana Milanovića kao predsjednika SDP-a neće znatnije utjecati na BiH, jer se "ni do sada nisu pokušavali umiješati u unutarnju politiku naše zemlje".

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo potpune neslužbene rezultate glasovanja HDZ je osvojila najviše mandata 61, Narodna koalicija predvođena SDP-om dobila je 54. Most se potvrdio kao treća politička opcija s 13, dok je koalicija sa Živim zidom na čelu dobila osam zastupničkih mjesta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije