Stočarstvo u BiH

BiH će izvoziti svježe meso u EU, životinje dobivaju čipove

06.09.2020.
u 08:40

BiH bi, uz malo napora domaćih vlasti na svim razinama, potporu Europske unije, ali i sreću, uskoro mogla dobiti prilično povoljan status u procesu izvoza crvenog mesa na tržište zemalja Unije, a istodobno mogla bi povećati i količine izvoza na neka druga obećavajuća tržišta kao što su tursko i rusko.

Ostvareni viškovi

Proteklih nekoliko dana proveden je niz aktivnosti koje je koordiniralo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a čiji je ministar Staša Košarac nedavno sa šefom Izaslanstva EU-a Johannom Sattlerom razgovarao o potpori i oporavku poljoprivrednog i turističkog sektora. Tom je prilikom Košarac veleposlaniku Sattleru iznio stav kako je potreban dodatni angažman u vanjskotrgovinskom prometu crvenog mesa, s obzirom na ostvarene viškove u proizvodnji i smanjenu unutarnju potrošnju u BiH uslijed pandemije koronavirusa. Tom je prilikom zatražio potporu od veleposlanika Sattlera u razmatranju mogućnosti da BiH dobije status zemlje izvoznice svježeg junećeg i telećeg mesa u zemlje članice EU-a, a obećava to što je veleposlanik Sattler izrazio opredjeljenje da se razmotri potpora sukladno definiranim procedurama i praksama zemalja regije. Hoće li u konačnici BiH profitirati od ove najave, vidjet će se brzo. Košarac je i ovog tjedna naglasio kako je strateško opredjeljenje BiH otvaranje novih tržišta za izvoz crvenog mesa i da će idućih dana o odobravanju izvoza u zemlje EU-a razgovarati sa šefom Izaslanstva EU-a u BiH Johanom Sattlerom.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?