na Svilaju

BiH će sagraditi privremeni granični prijelaz, otvaranje mosta do kraja godine

15.03.2019.
u 11:40

Hrvatska i bh. strana jučer su razgovarale o mostu Svilaj

Jučer je u Sarajevu održan sastanak koji je iniciralo Ministarstvo prometa i veza Bosne i Hercegovine, a na kojem su sudjelovali predstavnici Uprave za neizravno oporezivanje ove zemlje te predstavnici Ministarstva financija Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH, Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine te Hrvatskih autocesta, a tema je bila izgradnja graničnih prijelaza na Svilaju.

RH završava radove

Hrvatska strana izvijestila je bh. izaslanstva kako će granični prijelaz s hrvatske strane biti završen u roku mjesec dana, dok su predstavnici Uprave za neizravno oporezivanje BiH iznijeli podatak kako bh. strana sredinom travnja tek otvara ponude za izgradnju graničnog prijelaza.

Rok izgradnje bh. graničnog prijelaza na Svilaju je osam mjeseci od dana početka radova, što znači kako bi most Svilaj i nakon izgradnje morao ostati zatvoren za promet zbog kašnjenja izgradnje graničnog prijelaza s bh. strane.

Kako je nakon sastanka za Večernji list izjavio tajnik Ministarstva prometa i veza BiH Igor Pejić, tražili su se načini kako riješiti pitanje graničnog prijelaza s bh. strane kako bi most Svilaj bio u funkciji odmah nakon što bude završena izgradnja.

- Obje strane složile su se da s bh. strane bude napravljen privremeni granični prijelaz kako bi se osigurao prolaz putnika, a sve će aktivnosti biti poduzete da se u što kraćem roku izgradi i privremeni prijelaz za promet kamiona.

Na taj način riješili bismo probleme s kojima smo sada suočeni i obje strane su se usuglasile kako je to trenutačno jedino rješenje - rekao nam je tajnik Pejić.

Dodao je kako su se obje strane usuglasile da granični prijelazi obiju država u konačnici budu u kategoriji u kojoj je npr. granični prijelaz Bijača, što znači kako će na tome graničnom prijelazu moći prometovati sve vrste roba.

- Samo na taj način Svilaj može funkcionirati u punom kapacitetu i toga su svjesni i kolege s hrvatske strane. Stoga će u konačnici biti završene potrebne prekategorizacije prijelaza i njihov potencijal će u cijelosti biti iskorišten - zaključio je Pejić.

Puni kapacitet

Ustvrdio je kada će izgradnja mosta Svilaj biti završena, a sada su osigurani uvjeti da i putnički promet tada bude omogućen. Očekuje se kako će bosanskohercegovačka strana izgradnju graničnog prijelaza na Svilaju završiti u prvoj polovini iduće godine, a za nekih mjesec trebalo bi biti poznato kada će početi njegova izgradnja.

Tajnik Ministarstva Pejić poručio je kako je Svilaj prevažno pitanje i za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvatsku te kako se poduzimaju sve aktivnosti da jučerašnji dogovori budu u končanici i realizirani u postavljenim rokovima.

Što se tiče konkretnih rokova, osam mjeseci je rok u kojem bosanskohercegovačka strana treba izgraditi novi granični prijelaz na Svilaju. Ponude se otvaraju sredinom travnja. Datum 15. travnja rok je u kojem će hrvatska strana završiti izgradnju graničnog prijelaza na Svilaju. Bosna i Hercegovina, što se vidi, tek tada otvara ponude za radove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?