inicijativa

BiH dobila posebni odjel za borbu protiv terorizma

SIPA: Uhićenje osoba povezanih s terorizmom
SIPA
20.02.2015.
u 08:58

Nakon uhićenja sedmorice bh. državljana pripadnika vehabijskog pokreta, koji su se planirali prebaciti na prostore Sirije i Iraka kako bi se borili u redovima zloglasne vojske ISIL, jučer je u sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) održan sastanak užeg Kolegija ravnatelja SIPA-e koji je posvećen sigurnosnom stanju u državi i borbi protiv terorizma. Članovi Kolegija dali su svoj osvrt na posljednju akciju kodnog naziva “Damask 3” u kojoj su pripadnici SIPA-e proaktivnim nastupom spriječili odlazak osumnjičenih osoba u pravcu Sirije radi sudjelovanja u oružanim sukobima na strani radikalne terorističke organizacije ISIL. U cilju stalnog jačanja kapaciteta Agencije SIPA-e planirano je utemeljenje posebnog odjela za borbu protiv terorizma. U sastav ove organizacijske jedinice ulaze profilirani kadrovi, istražitelji koji su prošli niz specijalističkih obuka i radili na najsloženijim predmetima ovog tipa, zaključak je Kolegija. Kako je priopćeno iz ove agencije, donesen je zaključak po kojem će u budućem radu naglasak biti na proaktivnom i preventivnom djelovanju, te da se svi ljudski, materijalni i tehnički kapaciteti SIPA-e stavljaju u funkciju borbe protiv terorizma koja je apsolutni prioritet nad drugim aktivnostima. Posebni tim za borbu protiv terorizma će u svom radu ostvarivati usku suradnju s partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i šire. To je prvi put da se u BiH osniva takav odjel po ugledu na neke države kao što je Amerika ili Velika Britanija. Inspektori Službe za poslove sa strancima u cilju zaštite sigurnosnog sustava BiH proveli su opsežnu operativnu aktivnost pronalaska četiri strana državljanina za koje je utvrđeno da predstavljaju prijetnju javnom poretku i nacionalnoj sigurnosti BiH. Tim osobama su izrečene mjere protjerivanja i zabrane ulaska u BiH. Pravodobne suradnja i opsežne aktivnosti u lociranju i pronalasku osoba provedene su u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH. Osobe su pronađene na području Sarajeva su S.F. (1955.) državljanin Austrije, B.H. (1985.) državljanin Turske, na području Travnika A.G. (1992. ) i V.Y. (1971.) državljani Turske. U borbama u Siriji i Itaku na strani vojske ISIL poginulo je više od 30 bh. državljana. Od toga 10-ak je život izgubilo u borbama za strateški važan sirijski grad Kobane. Nakon napada u Parizu, podignuta sigurnosan razina u BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

RI
rikavac
11:20 20.02.2015.

dovoljno je samo da Bakira Izetbegovica uhvatite i zatvorite i odma sze rijesili terorizam jer ih on svakako finansira i podrzava u Bosni od njegovog Babe Alije je sve krenulo sad on samo nastavlja babin posao pravi serijatsku drzavu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?