Europska komisija

BiH dobiva dodatnih 10 milijuna eura za migrante

Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/4
19.08.2019.
u 17:43

Europska komisija usvojila je danas odluku o izdvajanju 10 milijuna eura dodatnih sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju povećane prisutnosti migranata i izbjeglica. S ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva Europske unije za pitanje migranata u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine iznose 34 milijuna eura, pišu Nezavisne.

Sredstva Europske unije će najvećim dijelom biti korištena za uspostavljanje dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni.

Kako je priopćeno iz Ureda Europske komisije, Europska unija će također nastaviti pružati podršku unaprjeđenju kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini na identifikaciji, registraciji i upućivanju državljana trećih zemalja koji prelaze granice te za potrebe granične kontrole i nadzora, doprinoseći na taj način sprječavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta prekograničnih kaznenih djela.

"To će također pomoći vlastima BiH pri dobrovoljnom povratku migranata u njihove države porijekla", navedeno je.

Prema službenim procjenama, u BiH je od siječnja 2018. godine ušlo gotovo 36.000 izbjeglica i migranata. U zemlji se trenutno nalazi oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskoj županiji. Oko 4.100 ih je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje financira Europska unija.

Od 2007. godine, Europska unija pruža pomoć BiH u iznosu od 58,6 milijuna eura u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Zemlja je i korisnica Regionalnog IPA programa "Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama" u vrijednosti od gotovo 14,5 milijuna eura.

Ukupna pomoć Europske unije koja se od 2018. godine provodi u Bosni i Hercegovini za potrebe rješavanja povećanih migracija iznosi 24 milijuna (20,2 milijuna evra iz IPA-e i 3,8 milijuna eura humanitarne pomoći). S ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva iznose 34 milijuna eura. Riječ je o dodatnim sredstvima, pored 24,6 milijuna eura koje je Europska unija osigurala BiH u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?