Elvira Dilberović

BiH i dalje spora u provedbi Bolonjskog procesa

studenti
16.03.2016.
u 12:19

Dilberović je kazala kako je Bolonjski proces usvojen još 1999. godine, ali da BiH kada je u pitanju njegova provedba ide presporo

Godišnja konferencija stručnjaka za reformu visokog obrazovanja pod nazivom "Provedba Bolonjskog procesa u BiH - Trendovi i prakse u visokom obrazovanju" počela je danas u Mostaru u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i Nacionalni Erasmus+ ureda u BiH (NEO), a u suradnji sa Skupinom stručnjaka za reformu visokog obrazovanja (HERE).

Svrha konferencije je prijenos znanja, vještina i iskustava stečenih na međunarodnim HERE trening seminarima i studijskim posjetima održanim u protekloj godini, kao i unapređenje suradnje između HERE eksperata i relevantnih institucija u oblasti visokog obrazovanja.  

Konferenciju je otvorila federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović koja je uoči otvaranja novinarima kazala kako je Bolonjski proces usvojen još 1999. godine, ali da naša zemlja kada je u pitanju njegova provedba ide presporo.

- Ovdje više nije stvar samo ljudi koji čine akademsku zajednicu, ovdje je u pitanju i državna politika i nadam se da je današnja konferencija samo jedan u nizu događaja koji će ponovno skrenuti pažnju javnosti da BiH zaista kaska u odnosu na zemlje regije, a posebice zemlje Europske unije, kazala je federalna ministrica.

Po njezinim riječima, konferencija je još jedan od niza pokušaja Federalnog ministarstva obrazovanja da zajedno s partnerima iz akademske zajednice odasla signal u javnost da su potrebne istinske reforme.

- Ne reforme koje su čista kozmetika nego reforme koje podrazumijevaju kvalitetu, vještine, kompetencije, mobilnost studenata, nastavnog osoblja itd, kazala je, javlja Fena. Također je istaknula kako postoje razlike između javnih sveučilišta, što ovisi i o financijama.

- Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti pokušava nekim skromnim sredstvima, s obzirom da nam je proračun za ovu godinu smanjen za milijun maraka, podržati projekte ali samo one koji se istinski tiču reforme u oblasti visokog obrazovanja, kazala je Dilberović.

Nazočne je tijekom konferencije pozdravio i direktor Nacionalnog Erasmus+ ureda u BiH Suad Muhibić koji je govorio o programu ERASMUS+ u koji je Bosna i Hercegovina uključena protekle godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?