Mogherini i Zvizdić

Vidljiv napredak BiH, podrška za nastavak još aktivnijeg europskog puta

mogherini
05.09.2016.
u 14:03

Mogherini je pohvalila napredak BiH u ispunjavanju uvjeta za uvrštavanje zahtjeva BiH za članstvo u EU na dnevni red predstojećeg sastanka Vijeća za opće poslove EU

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini složili su se danas, tijekom susreta u Bruxellesu, da je najavljeni referendumu o Danu Republike Srpske nepotreban i štetan.

Razgovarajući o tome, ali i o napretku koji je BiH postigla u procesu europskih integracija, istaknuto je da je u narednom razdoblju potrebno posvetiti se ekonomskom razvoju zemlje.

Zvizdić je ponovio da je BiH opredijeljena za EU integracije, naglašavajući da je članstvo u EU osnovni vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH, izražavajući uvjerenje da će BiH završiti obveze da bi 2017. godine dobila kandidatski status.

Podsjetio je da je BiH ispunila i posljednji uvjet na tom putu, usvajajući finalizirani tekst mehanizma koordinacije, a Mogherini je upoznao i sa stupnjem realizacije Reformske agende, čijom implementacijom se BiH približava EU.

Zvizdić je podvukao da je realiziran i drugi uvjet u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) dodajući da Predsjedništvo BiH čeka ratifikaciju zemalja Europske unije.

Istaknuo je da je napravljen iskorak i na NATO putu i to je jedna od ključnih poruka koje doprinose sigurnosti BiH i regije, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Visoka predstavnica Mogherini je pohvalila napredak Bosne I Hercegovine u ispunjavanju uvjeta za uvrštavanje zahtjeva BiH za članstvo u Europsku uniju na dnevni red predstojećeg sastanka Vijeća za opće poslove Europske unije.

Visoka predstavnica Mogherini je čestitala na postignutim rezultatima, ponovivši da BiH ima podršku za nastavak još aktivnijeg europskog puta.

Ocijenila je da je ostvaren vidljiv napredak u realiziranju zadataka koje je BiH dobila od Europske unije te da je u narednom razdoblju neophodna još čvršća suradnja zemalja zapadnog Balkana na jačanju sigurnosti i na suzbijanju terorizma i svih oblika ekstremizma.

Zahvalivši na podršci i pomoći BiH u procesu europskih integracija, Zvizdić je izrazio uvjerenje da će veliki napredak koji je ostvarila BiH biti prepoznati 20. rujna kada će Vijeće trebalo usvojiti zaključak o prosljeđivanju zahtjeva BiH Evropskoj komisiji s pozivom za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije