Mirko Šarović

BiH je oštećena za 4,5 milijuna KM otkako je Kosovo uvelo takse

Mirko Šarović
27.12.2018.
u 19:16

Bosna i Hercegovina oštećena je za 4,5 milijuna dolara otkako je Priština uvela takse na proizvode iz naše zemlje, potvrdio je za Klix.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Podsjećanja radi, Vlada Kosova je početkom studenoga usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH. Ova mjera podrazumijevala je taksu od deset posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH. Međutim, kosovska vlada je krajem studenog povećala takse na 100 posto na robu iz BiH i Srbije.

"Za mjesec dana primjene taksi na robu iz BiH, na Kosovo je izvezeno robe manje za 4,5 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je izvezeno robe u vrijednosti od gotovo 12 milijuna KM", kazao je Šarović.

On je ranije istaknuo kako se odluka Kosova o povećanju takse ne može tolerirati te da je u potpunosti suprotna osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e i nema utemeljenja.

"Ocjenjujemo da se radi o odluci bez presedana kada je riječ o regionalnom CEFTA sporazumu", kazao je Šarović u studenom. 

Zajednički cilj Srbije i BiH jeste da se ukinu ove mjere koje su uvele privremene institucije u Prištini i da se onda započnu razgovori ne samo o ukidanju izvancarinskih barijera već o suštinskom stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u ovom dijelu Europe.

Srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je kako izravna šteta u Srbiji od uvođenja taksi Kosova iznosi čak 34, 6 milijuna eura, dok je neizravna šteta višestruko veća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?