Petogodišnji programa kontrole i iskorjenjivanja

BiH jedna od rijetkih zemalja 
gdje nema slučajeva bjesnoće

29.04.2016.
u 09:00

Nakon završetka petogodišnjeg programa kontrole i iskorjenjivanja bjesnoće te zahvaljujući provedenom programu oralnog cijepljenja protiv bjesnoće i kontrole ove bolesti, ustvrđeno je kako je Bosna i Hercegovina postigla zavidan status zemlje u kojoj prethodne godine, kao i u prva tri mjeseca 2016., nije zabilježen ni jedan slučaj bjesnoće.

Do sada je realizirano 10 kampanja oralnog cijepljenja lisica koje su i glavni nositelji virusa bjesnoće u BiH. Počevši od jeseni 2011., oralno cijepljenje provođeno je dva puta godišnje, a posljednje je bilo u travnju ove godine.

Šef Operativnog odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Izaslanstvu EU u BiH Martin Schieder kazao je na press-konferenciji kako je kampanje financirala Europska unija (EU) s oko 5,3 milijuna eura namijenjenih za nabavu, testiranje te distribuciju cjepiva protiv bjesnoće. Također, dodao je kako je EU uložio i dodatnih milijun eura u projekte tehničke pomoći nadležnim institucijama u BiH te da se cjelokupna inicijativa odnosi na zemlje zapadnog Balkana. Podsjetio je kako je 2010. vladala epidemija bjesnoće te da je u BiH tada zabilježeno 47 slučajeva, nakon čega su sve zemlje zapadnog Balkana reagirale i odlučile uvesti program zaštite.

Zaključio je kako je program cijepljenja lisica bio uspješan te da je BiH jedna od rijetkih zemalja u kojima više nema slučajeva bjesnoće. Dodao je kako je planirano provođenje još dviju kampanja, u jesen ove godine, do proljeća 2017., što će BiH pomoći sačuvati status zemlje gdje je bjesnoća iskorijenjena.

Ravnatelj Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba istaknuo je kako je bjesnoća neizlječiva virusna bolest divljih životinja, koja se prenosi i na ljude te da lisice predstavljaju glavni izbor ove bolesti u BiH. Naglasio je kako je EU ranije pomogao u provođenju cijepljenja na području država zapadnog Balkana, uključujući susjedne države, što je ocijenio bitnim jer bjesnoća, kao bolest koju prenose divlje životinje, “ne poznaje administrativne granice”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije