Šepić:

BiH mora imati jedinstven stav o gradnji odlagališta nuklearnog otpada

Šepić:
29.03.2016.
u 14:19

Bosna i Hercegovina mora pokazati jedinstvo u stavu prema izgradnji nuklearnog odlagališta na njenoj granici, ističe državni poslanik Senad Šepić.

On je danas u zgradi institucija BiH razgovarao s direktorom Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Emirom Dizdarevićem o poziciji BiH u odnosu na najavljenu izgradnju odlagališta nuklearnog otpada u Republici Hrvatskoj, u Trgovskoj Gori, na lokalitetu Čerkezovac.

Bio je to jedan u nizu razgovora Šepića i Dizdarevića u posljednje vrijeme, od kada se pojavilo pitanje izgradnje odlagališta u Republici Hrvatskoj na granici s Bosnom i Hercegovinom, priopćeno je.

Sugovornici su se složili da je potrebno uključiti sve institucije BiH u rješavanje ovog pitanja, a Šepić je upoznao Dizdarevića s njegovom posljednjom parlamentarnom inicijativom za održavanje zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, na kojoj bi se ovo pitanje tretiralo kao jedan od prioriteta.

Vijeće Ministara je na svojoj posljednjoj sjednici formiralo radnu grupu od predstavnika državnih i entitetskih institucija, a jedinstven i zajednički stav svih iz BiH značit će obavezu Republici Hrvatskoj, ali i cijeloj EU, da u skladu s brojnim međunarodnim konvencijama prihvati i uvaži stav bh. strane jer se radi o legitimnoj zaštiti svojih građana i zemlje od moguće štete koja bi mogla nastati izgradnjom takvog odlagališta, navedeno je također u priopćenju.

Šepić i Dizdarević će u nastavku rada na rješavanju ovog pitanja posjetiti rubne općine u BiH i Unsko-sanske županije.

Šepić je inicirao i da se na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH razgovara o rješavanju gužvi na graničnim prijelazima, posebno izraženim na Maljevcu u Velikoj Kladuši, te o stavljanju u funkciju unske pruge kao projekta važnog za obje zemlje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije