Borjana Krišto

BiH mora pronaći dovoljno unutarnjeg potencijala za dogovor i prevladavanje izazova

28.06.2021.
u 17:46

Bosna i Hercegovina može i mora pronaći dovoljno unutarnjeg potencijala za dogovor i prevladavanje već sada kroničnih izazova, isključivo na tragu europskih vrijednosti, traženja kompromisa, dijaloga i konsenzusa, rekla je Krišto

Predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto sudjelovala je na Drugom summitu predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Europe i Europskog parlamenta koji je održan u ponedjeljak 28. lipnja 2021. Krišto je tijekom svog obraćanja na Summitu kazala kako je u procesu napretka ka EU učinjeno nekoliko značajnih koraka, ali da je taj put dodatno opterećen raznim
problemima i izazovima unutar same BiH.

Jedan od najvećih izazova na tom putu svakako je izmjena izbornog zakonodavstva u smislu primjene temeljnih demokratskih standarda, kroz uvažavanje demokratski izražene volje sva tri konstitutivna naroda u BiH i svih njenih građana.

Naglasivši kako su izmjene Izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i presudama Europskog suda za ljudska prava i jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i
Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, istaknula je da Bosna i Hercegovina može i mora pronaći dovoljno unutarnjeg potencijala za dogovor i prevladavanje već sada kroničnih izazova, isključivo na tragu europskih vrijednosti, traženja kompromisa, dijaloga i konsenzusa.

Govoreći o negativnim posljedicama pandemije korona virusa Krišto je posebno naglasila negativan utjecaj pandemije na ekonomiju ističući: „Na poseban način negativnim posljedicama pogođeni su izvoznici, a kada govorimo konkretno o gospodarstvu BiH negativne posljedice najviše su osjetili izvoznici proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, posebno oni koji se bave izvozom crvenog mesa, jer i uz sve napore koji su do sada uloženi tržište Europske unije i dalje je zatvoreno za crveno meso iz BiH“.

Osvrćući se na trenutnu epidemiološku sliku koja je znatno povoljnija kako u zemljama regije tako i u BiH i obzirom da BiH trenutno ispunjava kriterije za stavljanje na zelenu listu zemalja, Krišto je podcrtala da očekuje od Europske komisije pozitivno mišljenje kada je u pitanju olakšanje prelaska granice i neometano kretanje državljana BiH unutar EU.

Na kraju izlaganja Krišto je zaključila kako očekuje da je vrijeme preostalo do kraja godine ključno u kontekstu ukupnih napora na dobijanju kandidacijskog statusa i stvaranju europske BiH koja jedino kao država visokog stupnja institucionalne sigurnosti
za pripadnike sva tri konstitutivna naroda može dati svoj puni doprinos Europskoj uniji kao prostoru mira, sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta.

Ključne riječi

Komentara 1

LO
lokve
11:29 29.06.2021.

zašto su sada europejci protiv evropske rezolucije i zašto sada omalovažavaju tu istu Evropu sa svojim stavovima o rezoluciji koja je cijelom svijetu normalna osim HDZ i Hrvatskim parlamentarcima. To trebaju da se zapitaju svi građani Bosne i Hercegovine bez obzira kojem stadu pripadaju.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?