Violeta Bulc posjetila Sarajevo

BiH na raspolaganju ima 2,3 milijarde maraka za projekte cestogradnje

30.06.2018.
u 08:00

Na poziv Ministarstva prometa i veza BiH, točnije tajnika Igora Pejića, europska povjerenica za promet Violeta Bulc jučer je boravila u službenom posjetu BiH.

Svoj posjet povjerenica Bulc počela je sastankom s ministrom premeta i veza BiH Ismirom Juskom.

Brojni projekti

Teme sastanka bile su okvirna strategija prometa BiH i učinci njezina usvajanja, gradnja mostova na rijeci Savi kod Svilaja i Gradiške, projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste i koridora Vc kroz BiH, Unska pruga, sigurnost cestovnog prometa, kao i teme iz vodnog prometa. U svom obraćanju medijima, ministar Jusko je istaknuo da ime povjerenice Bulc treba biti ispisano zlatnim slovima kada je u pitanju prometna infrastruktura. - Kada smo usvajali prometnu strategiju, usvojili smo je na razini entiteta, a ne na razini Vijeća ministara BiH, jer se smatralo da je Mehanizam koordinacije nužan da bi do toga došlo. Otišli smo u London bez strategije i s rizikom da se idućih godinu dana ne možemo prijaviti ni za jedan projekt. Tada sam zamolio povjerenicu Bulc da nam da još pet dana vremena, što je ona prihvatila i zahvaljujući tome danas imamo na raspolaganju 2,3 milijarde KM za koridor Vc - istaknuo je ministar Jusko. Povjerenica Bulc je posebno naglasila značajnu ulogu Ministarstva i rezultate postignute u

posljednje dvije godine otkako je ministar Jusko na njegovu čelu, kao što je usvajanje prometne strategije i potpisivanje dokumenta kojim je BiH postala dio Prometne zajednice, pozivajući političke snage u BiH da nastave s angažmanom na realizaciji projekata. Povjerenica Bulc je pozdravila i činjenicu da je BiH nedavno u Ljubljani potpisala dokument o sigurnosti prometa na cestama Vison 0. Novinare je i zanimala tema Pelješkog mosta. - Europska komisija sufinancira jedan dio ovog projekta na osnovi dokumentacije koju je Hrvatska dostavila relevantnim službama EK, a sredstva koja su osigurana za ovaj projekt dolaze iz regionalnih fondova. Ako se BiH ne slaže s određenim informacijama koje smo mi imali na raspolaganju u trenutku donošenja odluke o sufinanciranju, domaće vlasti se mogu u pismenoj formi s svojim komentarima obratiti Komisiji - kazala je Bulc.

Novac od EU-a

Ona je istaknula važnost da BiH ima infrastrukturne projekte s kojima će se prijaviti za fondove EU i međunarodnih financijskih institucija i u tom kontekstu njihove pripreme i odgovarajuće natječajne dokumentacije, bilo da je riječ o projektima na koridoru ili široj mreži koja treba osigurati snažniji zamah gospodarstva i gospodarskih djelatnosti, BiH je označena kao jedna od važnih prometnih, tranzicijskih ruta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?