Karamarko u Orašju

BiH nam je draga kao i Hrvatska, jer hrvatski narod ima dvije domovine

Tomislav Karamarko
Jurica Galoic/PIXSELL
09.10.2015.
u 10:30

U Orašju (BiH) u dvorani ''Golden Palace'' održan je programski skup HDZ-a i Domoljubne koalicije za XI. izbornu jedinicu - na kojem je predstavljen Izborni program ''Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+Hrvatska''.

Robert Kurbaša pozdravio je okupljene i čestitao Dan neovisnosti nakon čega je uslijedila izvedba himne. Među nazočnima je i član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Minutom šutnje prisutni u dvorani odali su počast preminulim članovima, svima koji su dali život za stvaranje Hrvatske te prvom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, istaknuo je kako su pred svima povijesni izbori i kako trebamo biti svjesni dramatike ekonomskog propadanja te demografskog propadanja Hrvata u obje zemlje.

"Zato ova koalicija ide po pobjedu. Kao narod u BIH doživjeli smo demografsku devastaciju - u Republici Srpskoj danas ne živi ni 5 posto Hrvata. U Federaciji BiH više od 15 godina negira se pravo izbora legitimnih predstavnika. Mijenjati stvari ne možemo sami, treba nam pomoć iz Hrvatske i ostatka EU, zapada čije vrijednosti najbolje utemeljuju Hrvati u BiH. Vlada koja ne može pomoći sebi, ne može ni nama. Treba nam Vlada koja će surađivati sa saveznicima i ekonomski podići zemlju", rekao je Ljubić.

Nakon njega na pozornicu je stao Dragan Čović.
"Vjerujem da je ovo put, da znamo što hoćemo a znamo kojim putem vodimo. Vjerujem da svi okupljeni šalju poruku a takvu ćemo poslati još nekoliko puta. Neki su smatrali da ovakve skupove ne trebamo praviti, ali trebamo poslati poruku da smo tu, da znamo što hoćemo. Vrlo jasno želimo ostaviti dovoljno prostora da pošaljemo poruku onima koji su drugačije gledali BiH. Ako nemamo istinsku pravu potporu RH teško da ćemo ostvariti naš plan do lokalnih izbora u BiH, ali mi to hoćemo prije lokalnih izbora zahvaljujući Tomislavu Karamarku i Domoljubnoj koaliciji", rekao je Čović.

Nakon njega govor je održao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Posebno zadovoljstvo izrazio je što se nalazi u Orašju, na zemlji od starine.

"BiH nam je draga kao i Hrvatska, jer hrvatski narod ima dvije domovine. Ovo je zemlja ponosnih ljudi odanih svome narodu. Mi volimo ovu zemlju i želimo dobro i napredak svim njezinim stanovnicima pa će razvoj odnosa s BiH i jačanje svih veza s Hrvatima u BiH biti prioritet ove Vlade", rekao je Karamarko.

Dodao je kako je HDZ zajednica svih slojeva staleža iz zavičaja hrvatskog naroda i ima uporište posebno u drugoj domovini, BiH.

"Znate da je krnja koalicija rekla da neće ponuditi listu u ovoj jedinici, ili podcjenjuju ovdje narod ili mu nemaju što ponuditi. Mislim da je jedno i drugo", rekao je Karamarko.

Izrazio je zahvalnost za vjernost i potporu koje su iskazivali na svim izborima, a vjeruje da će tako biti i ona 'ovima kako bi se smijenila ova Vlada'.

"Slušamo o Milanovićevoj podjeli na 'mi ili oni'. To je strašno, ne želimo dijeliti hrvatski narod ni po kojoj osnovi, vjerujem da ćete i sada pomoći usmjeriti Hrvatsku u smjeru napretka", rekao je.

Poručio je kako želi predstaviti program Domoljubne koalicije. "Sve je u znaku broja pet, rast BDP-a 5% ili više, povući pet milijardi eura i z EU fondova, barem 5 posto povećati mirovine i provesti niz drugih mjera koje će značiti više sigurnosti uspjeha za svakog građanina", kazao je predsjednik HDZ-a.

Iz Kukuriku koalicije kažu da nema povratka na staro, ustvrdio je Karamarko.

"Ali tko to tvrdi treba ponuditi nešto novo. Zato treba imati viziju, možda i program. Krnja koalicija svojim program naziva neke ideje koje su sklepali u dva dana. To je podcjenjivanje hrvatskog naroda. Mi smo svoj program radili dvije godine, kako bi ponudili cjelovitu obnovu i samopoštovanje kako bi se Hrvatska maknula s posljednjih mjesta na listama s obzirom na gospodarstvo. Zadaća nam je omogućiti snažan rast i razvoj, napredak za budućnost. Suparnici nas pokušavaju uvjeriti da Hrvatska raste. Raste u padu nezaposlenosti, odlasku mladih iz zemlje, broju blokiranih građana, broj pučkih kuhinja, propalih polja", rekao Karamarko i dodao kako se šokirao kada je vidio kako 'ova Vlada smišlja rast Hrvatske'.

Mjesec dana prije raspuštanja Sabora, upozorio je Karamarko, 'ova Vlada je donijela niz populističkih mjera kojima podcjenjuju pamet naroda'.

''Tu je i neumjerenost izjava premijera. Četiri godine morali smo trpjeti politiku neuspjeha, obmana, atmosfere obračuna, pokušaja rušenja temeljnih vrijednosti hrvatske države. U Vukovaru, mjestu najstrašnijeg zločina nad Hrvatima, pod okriljem mraka, nasilno je uvodio ćirilicu, a za vukovarske branitelje tvrdio da su sramota. Milanović je Domovinski rat nazvao građanskim, a hrvatsku državu slučajnom", istaknuo je Karamarko.

Dodao je kako je Hrvatska sada u svakom pogledu u najkritičnijem razdoblju od stjecanja svoje suverenosti i samostalnosti. ''Naš prvi prioritet; naša prva točka Izbornog programa; naša ultimativna obveza; naš domovinski zavjet je snažno pokrenuti gospodarstvo'', istaknuo je Karamarko.

Naglasio je potrebu jedinstva i povezivanja hrvatskog naroda, posebno putem uključivanja BiH u prometnu infrastrukturu. Karamarko je podsjetio na bol zbog razaranja na ovom području.

''Svi ste vi jednako hrvatski branitelji i nije pravedno da prava pripadnika HVO-a i Hrvatske vojske ne budu jednaka ako smo se zajedno borili za cilj. Zato ćemo prava u najvećoj mjeri izjednačiti'', rekao je Karamarko.

Naglasio je kako će voditi aktivnu politiku pomoći Hrvatima u BiH. ''To je ustavna, ali emotivna obveza. Hrvati u BiH; niste ni manjina ni iseljeništvo nego najstariji konstitutivan narod u BiH. Nažalost, još niste ravnopravni u svim segmentima. Mi ćemo zagovarati za vašu puno ravnopravnost'', rekao.

Dodao je kako će posebno podržavati hrvatske investicije u BiH kako bi mladi tu stvarali svoj dom i nastavili živjeti.

''Odnos prema stotinama tisuća naših sunarodnjaka bio je dosad nerazuman i podcjenjivački. A hrvatsko iseljeništvo je dalo sve što su mogli dati za Hrvatsku, a preko toga se prelazi kao preko lanjskog snijega. Vratit ćemo se na onu Tuđmanovu o pozvanosti i iseljeništva i domovine'', istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Rekao je kako je HDZ prošla svoju katarzu, ali i da nema niti jednog pravomoćno osuđenog člana.

''Sotonizirali su HDZ jer je ta stranka stvorila hrvatsku državu i jer je tu stranku stvorio Tuđman'', dodao je.

''Skinuli smo stignu a vrijeme će pokazati tko je kriminalna stranka. Pravomoćno osuđene postavljaju za gradonačelnike. Ova Vlada će imati vremena razmišljati o svojim grijesima pa i da se pokaju za njih. A mi ćemo jasnom vizijom stvoriti Hrvatsku koji su sanjali naši djedovi'', upozorio je šef HDZ-a.

''Hvala svima na uloženom trudu i svima na organizaciji skupa. Izađite na izbore, podržite naše kandidate. Vi ste doista naša snaga pobjede, svaki glas je važan kako bismo dokazali slogu i zajedništvo hrvatskog naroda'', pozvao je Karamarko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije