Porastao broj ulazaka državljana zemalja visokog migracijskog rizika

BiH nije na glavnom pravcu za azijske i 
afričke migrante

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
07.09.2015.
u 06:30

Iako Bosna i Hercegovina nije na glavnim pravcima ilegalnih migracija iz Afrike i Azije u jugoistočnoj Europi, službeni podaci pokazuju da je prošle godine itekako porastao broj ulazaka u BiH državljana zemalja visokog migracijskog rizika. Preko državne granice BiH u prošloj godini je evidentiran prelazak 230.947 osoba koje su državljani zemalja visokog migracijskog rizika, što je za 27,02 posto više nego godinu dana prije. Međutim, u ilegalnom prelasku granice otkriveno je samo 189 osoba, što je manje za 39 osoba ili 17,11 posto u odnosu na prethodnu godinu kada je otkriveno 228 osoba.

Državljani 17 zemalja

Zanimljivo je pogledati podatke koji otkrivaju kako više ilegalaca “padne” izvan graničnog prijelaza, i to pri pokušaju ulaska u BiH. Naime, na graničnim prijelazima otkriveno je 47 (na ulazu 20, a na izlazu 27) osoba u ilegalnom prelasku državne granice, a izvan graničnog prijelaza 142( na ulazu 96, a na izlazu 46) osoba. Osobe otkrivene u ilegalnom prelasku granice imale su državljanstvo 17 zemalja.
Pomalo iznenađujuće, među otkrivenim pokušajima ilegalnog prelaska granice prednjače bh. državljani koji čine gotovo polovinu ukupnog broja. Po 17 državljana Srbije i Kosova otkriveno je u pokušaju ilegalnog prelaska bh. granice, a po brojnosti slijede državljani Turske i Afganistana. Iz ratom zahvaćene Sirije bilo je samo devet otkrivenih ilegalnih migranata, a iz Iraka četiri. Prošle godine namjeru podnošenja zahtjeva za azil izrazila su dva državljana Šri Lanke i dva državljana Turske na GP Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a jedan državljanin Konga na GP Unka. Ovi podaci samo potvrđuju da BiH nije poželjno krajnje odredište većine osoba s kriznih područja Azije i Afrike koji bježe prema Europi. Za najveći broj njih BiH je eventualno tranzitni prostor, iako su i tu očito više na udaru susjedna Srbija i Makedonija. Ove godine je u cijeloj regiji povećan broj ilegalnih migranata pa će vjerojatno i podaci Granične policije BiH i drugih sigurnosnih službi koji se odnose na ilegalne migracije preko teritorija BiH pokazati veći broj nego prošle godine.

Usputna postaja

Inače, prošle godine su evidentirana 2593 prelaska ili pokušaja prelaska preko državne granice za 1195 osoba za kojima su nadležni organi raspisali tjeralice o traganju, mjere zabrane prelaska državne granice, potom sigurnosno zanimljivih osoba o kojima je potrebno dostaviti informaciju o prelasku granice i ostalih potraga. Broj evidentiranih prelazaka državne granice osoba koje su registrirane u bazama podataka Granične policije BiH po raznim osnovama veći je za 123 ili 4,98 posto u odnosu na 2013. Evidentiran je ukupno 1101 strani državljanin koji je deportiran iz BiH ili je jedan dio njih samostalno napustio BiH u roku ostavljenom za dobrovoljno napuštanje, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje za 58,4 posto. Najčešći razlog deportacije je ilegalan boravak u BiH - 79,25 posto. Najveći broj deportiranih stranaca su državljani susjednih zemalja (40,88%), osoba afro-azijskog podrijetla (32,08 posto) i osoba s putnom ispravom Kosova (20,13 posto).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije