EBRD donijela novu strategiju za BiH

BiH od EBRD-a dobiva nove stotine milijuna eura za razvoj

investicije
25.04.2022.
u 21:00

Večernji list imao je uvid u dokument strategije iz kojega je vidljivo kako je banka postavila tri strateška prioriteta

Ulaganje u privatni sektor, mala i srednja poduzeća, zelenu energiju, infrastrukturne projekte - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) samo će u ovoj godini uložiti milijune eura u bosanskohercegovačko gospodarstvo nastavljajući time potporu BiH na njezinu putu ekonomskog oporavka, a sve kao dio nove državne strategije za BiH, piše Večernji list BiH.

Upravni odbor EBRD-a odobrio je navedenu strategiju za iduće petogodišnje razdoblje (2022. - 2027.), a koja donosi niz konkretnih ciljeva s kojima ova banka nastupa u BiH, a među njima su i oni koji će izravno voditi povećanju zaposlenosti, kao i jačanju konkurentnosti gospodarstva.

Tri prioriteta

Večernji list imao je uvid u dokument strategije iz kojega je vidljivo kako je banka postavila tri strateška prioriteta. Prvi je ojačati ulogu privatnog sektora, uključujući nadogradnju vještina i digitalizaciju, drugi uključuje premještanje jaza i otklanjanje nedostataka u infrastrukturi, uz poboljšanje upravljanja i regionalne integracije, dok je treći usmjeren na energetsku diversifikaciju udaljavanja od ugljena i promociju prelaska na niskougljični razvoj. U kontekstu prve važnosti postavljena su tri cilja - unaprijediti privatni sektor i njegovu konkurentnost, kao i pristup financijama, uključujući potporu za digitalizaciju i usvajanje poboljšanih proizvoda i procesa, poboljšati poslovne vještine i unaprijediti digitalne vještine te poduprijeti izravna strana ulaganja. Također u okviru pomoći jačanju konkurentnosti predviđeno je i financiranje privatnih poduzeća, ali i ojačavanje konkurentnosti, automatizacija, digitalna spremnost i otpornost na šokove.

Druga važnost uključuje ciljeve ojačavanja korporativnog i gospodarskog upravljanja, kao i poboljšanje povezanosti i infrastrukture za gospodarsku učinkovitost, dok treća ima namjeru povećati energetsku učinkovitost, smanjiti emisije plinova i promovirati postupni energetski prijelaz.

- Kao i uvijek, EBRD ostaje posvećen Bosni i Hercegovini. Posljednjih 25 godina ulagali smo u vodeće projekte poput koridora Vc, u komunalnu infrastrukturu i privatna poduzeća. S obzirom na to da je pet bh. gradova već u našem uspješnom programu “Zeleni gradovi”, drago mi je što ću tijekom svog posjeta potpisati nove ugovore o ulaganjima za potporu zelenijim općinskim uslugama i javnom prijevozu u Sarajevskoj županiji i Distriktu Brčko - navedeno je u objavi iz EBRD-a. Veliku ulogu u procesu jačanja suradnje BiH i EBRD-a odigralo je upravo Ministarstvo financija i riznice BiH, a koje je i u uvjetima velike političke krize ažurno radilo na provedbi svih obveza koje stoje pred državom, kao i konstantno održavalo visoku razinu komunikacije s ovom iznimno značajnom financijskom institucijom. Plodovi te suradnje vidljivi su upravo u ovom trenutku kada je za BiH od strateške važnosti dobiti EBRD-ovu potporu u provedbi niza planiranih projekata, nastavljajući time proces oporavka domaćeg gospodarstva u vremenu pandemije, između ostaloga, i kroz omogućavanje financiranja važnih investicijskih zahvata, ali i potporu privatnom sektoru. O kojem će se iznosu raditi u ovoj godini, za sada je teško procijeniti, no, ako se analiziraju financijski paketi koji su stizali tijekom 2020. i 2021. godine, sigurno je da neće biti manji od 150 milijuna eura. Naime, samo su ulaganja u navedene dvije godine premašila 300 milijuna eura, pri čemu treba naglasiti kako se isplata preuzetih sredstava nije usporila ni tijekom pandemije - 190 milijuna eura u 2021. i pokazuje da se projekti EBRD-a odobreni ranijih godina uspješno provode.

Povećanje potpore

Iz EBRD-a su pritom potvrdili kako su u 2022. godini spremni povećati svoju potporu infrastrukturi Bosne i Hercegovine, zelenijim gradovima i boljim općinskim uslugama za građane, kao i za energetsku učinkovitost u javnim i privatnim zgradama.

Osim toga, spremni su povećati i potporu za kreditne linije lokalnim bankama u podršci poduzetnicama te digitalnoj spremnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća. U sljedećim danima banka će, potvrđeno je iz EBRD-a, također potpisati ugovor o financiranju s lokalnim operatorom prijenosnog sustava Transco za jačanje mrežne povezanosti i spremnosti za širenje obnovljivih izvora energije. A u kontekstu infrastrukture Vijeće ministara usvojilo je nedavno inicijativu Ministarstva financija i riznice te imenovalo izaslanstvo za vođenje pregovora između BiH i EBRD-a oko zajma od 350 milijuna eura za dionice Ovčari - Mostar sjever, Mostar sjever - Mostar jug.

Inače, banka je počela ulagati u BiH prije 25 godina, s prvim ulaganjem 1996., potpomažući hitnu obnovu elektroenergetskih i telekomunikacijskih mreža, a od 1996. godine EBRD je uložio više od 2,83 milijarde eura u 200 projekata. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?