Konaković u susretu sa Kariņšom

BiH posvećena europskom putu i jačanju suradnje u regiji

20.09.2023.
u 11:42

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, sa ministrom vanjskih poslova Republike Latvije Krišjānisom Kariņšom. Istaknuto je da su Bosna i Hercegovina i Republika Latvija dvije prijateljske zemlje i da imaju dobre političke odnose, ali daleko ispod mogućnosti interesa dvije zemlje.

- Konaković je informirao Kariņša o reformskim procesima u BiH i napretku koji je naša zemlja ostvarila u posljednje vrijeme u pogledu ispunjavanja obveza iz procesa europskih integracija. Zahvalio je Latviji za podršku europskom putu BiH te izrazio nadu da će u narednom periodu, ključnom za BiH na njenom europskom putu, Latvija ali i ostale zemlje članice EU nastaviti podržavati našu zemlju. Naglasio je da je dobra bilateralna suradnja sa Latvijom značajna za Bosnu i Hercegovinu, u smislu strateških vanjskopolitičkih ciljeva BiH - navodi se. 

Konaković je naglasio da je Bosna i Hercegovina posvećena europskom putu, kao i za daljnje jačanje suradnje u regiji, s ciljem unaprjeđenja političkog dijaloga i regionalne suradnje. Kazao je da BiH, sa ekonomskog stanovišta, zajedno sa ostalim zemljama zapadnog Balkana, predstavlja atraktivno tržište sa oko 20 milijuna ljudi i da bi članstvo u EU stvorilo pravnu sigurnost u regiji i dalo poticaj za ulaganja i ekonomske aktivnosti u regiji.

- Sugovornici su, tijekom sastanka, iskazali interes za intenziviranje bilateralnih kontakata na visokom i najvišem nivou te za kontinuirano održavanje bilateralnih konsultacija dvaju ministarstava vanjskih poslova. Na sastanku je bilo riječi i o drugim pitanjima kao što su programi obuke i kurseva u Latviji, u okviru suradnje sa BiH, podrške u kandidaturama za razne pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima, ekonomska suradnja te ugovorni odnosi - saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?