morbidni rat simbolima dok ljudi ginu

BiH se podijelila u "žaljenju" žrtava rata Izraela i Palestine vodeći zapravo svoje ratove

16.05.2021.
u 09:00

Krajnje licemjerne javnosti, političari, udruge, mediji ponovno su se podijelili po nacionalnim i vjerskim šavovima zapravo kako bi prkosili, prije svega, jedni drugima, navodno žaleći za žrtvama isključivo jedne strane

U jeku najžešćeg izraelsko-palestinskog sukoba u posljednjem desetljeću, dok ginu brojni civili, među kojima su djeca, ruše se domovi i cijele zgrade, a budućnost se čini krajnje neizvjesnom, iznimno degutantno u BiH navodno se podržava jednu ili drugu stranu, a isticanjem simbola ovih dvaju naroda nastavlja se zapravo voditi nikada okončani rat u zemlji, piše Večernji list BiH.

Krajnje licemjerne javnosti, političari, udruge, mediji ponovno su se podijelili po nacionalnim i vjerskim šavovima zapravo kako bi prkosili, prije svega, jedni drugima, navodno žaleći za žrtvama isključivo jedne strane. Dapače, otišlo se toliko daleko da su već po utvrđenim stereotipima s ovih područja određeni krivci, odnosno agresori te, naravno, žrtve.

Prvi su s izražavanjem simpatija prema palestinskom narodu i pojasu Gaze izašli u glavnom gradu. Osvijetljena je Gradska vijećnica u bojama palestinske zastave. 
- Vijećnica je osvijetljena u bojama palestinske zastave u znak solidarnosti sa svim nevinim žrtvama i njihovim obiteljima - napisala je sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić, čime se otvoreno svrstala na stranu Palestine i njezinih žrtava.

Mostar odbio

Dva dana kasnije na identičan način udruga građana iz Mostara uputila je dopis Gradskoj upravi tražeći da se Stari most osvijetli također bojama zastave Palestine. Gradska uprava to je odbila navodeći kako se UNESCO-ovi spomenici ne mogu koristiti za političke ili pak poruke povezane s ratnim zbivanjima. Unatoč svemu, očito ista skupina građana je pod okriljem noći izvjesila veliku zastavu Palestine preko Staroga mosta kako bi joj ipak iskazala potporu. U drugom dijelu države pak uslijedilo je iskazivanje potpore Izraelu. Na više mjesta u Republici Srpskoj istaknute su zastave Države Izrael. Najistaknutija je bila ona na predsjedničkom dvoru u središtu Banje Luke, koji je zgrada tamošnjeg predsjednika entiteta Republike Srpske. Na isti postupak odlučili su se i u Trebinju osvijetlivši u tim bojama zidine starog dijela grada. 
- Naše misli i naša potpora su uz židovski narod, a sve naše želje posvećene su izgradnji mira - poručila je vlast u RS-u s naloga na Twitteru vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik. Istodobno, na više profila na Twitteru, a na što je nasjeo čak i dio medija, objavljene su fotomontaže kako je u Mostaru Stari most, ali i zgrada Stare gimnazije osvijetljeni u bojama zastave Izraela. Hrvatski aktivisti iz BiH objavili su i zastavu Izraela te Herceg Bosne, odnosno Zapadnohercegovačke županije kojoj je ona službeno obilježje. Ta je fotografija službeno zabilježena za vrijeme nedavnog službenog posjeta nerezidentnog veleposlanika Noaha Gala Gendlera Širokom Brijegu.

Sin Rasheed i Golanova kuća

Na ovoj potpori zahvalio je i aktualni veleposlanik Izraela u Zagrebu Ilan Mor. To je pak izazvalo bijes radikala Emira Suljagića koji je Hrvate poistovijetio s ustašama i zločincima, savršeno se uklapajući u narative potpuno podijeljene države i naroda. Ništa bolji nisu bili ni mediji, pa čak i oni najutjecajniji, koji su se doslovno svrstali na stranu Palestine ili Izraela predstavljajući jednostrane informacije o ratnome sukobu. U suštini, pokazalo se krajnje licemjerje svih strana u BiH. Nitko od ovih bh. internet-ratnika nije objavio fotografiju majke koja grli mrtvoga sina Rasheeda Abu Arru, ubijenoga u sukobima s Izraelcima ili pak 73-godišnjeg Elishe Golana u središnjem dijelu zemlje koji traži uspomene u ostacima kuće koju su srušili raketni projektili ispaljeni s palestinskih položaja. •

Ključne riječi

Komentara 2

LO
lokve
14:51 16.05.2021.

Smiješno Evropa je ta koja kaže da nema moć da utiče na izrael koji čini ratne zločine i da to može uraditi samo Amerika, a europejci bi da ne komentarišu, kakvi su licimheri ti europejci.

IJ
I ja tebi
09:33 16.05.2021.

Bravo za Mostar i mostarskog gradonačelnika i njegove suradnike. Jedino ispravno rješenje je ne sudjelovati u tome jer ako podržavaš nekoga u ratu isti si kao i on. Još jednom svaka čast Dr. Kordiću.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?