Igor Crnadak tvrdi

BiH smanjila broj odlazaka na strana ratišta, ali i dalje opasnost postoji

04.09.2017.
u 20:57

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak gostujući u emisiji Dan uživo na N1 televiziji komentirao je odnose BiH sa Srbijom i Hrvatskom, sigurnosnom situacijom u BiH te aktualno političku situaciju u našoj zemlji.

Crnadak će narednih dana boraviti na Bledu gdje sudjeluje na Bledskom strateškom forumu gdje će sudjelovati više od 1.000 predstvanika iz oblasti politike, poslovnog svijeta, turizma, nevladinog sektora i drugih oblasti.

BiH je proteklih tjedana bila tema komentara predsjednika Češke Republike, predsjednice Hrvatske i austrijskog ministra Kurza. Oni su u izjavama BiH okarakterizirali kao terorističku prijetnju. Hoće li se o sigurnosnoj situaciji razgovarati na Bledu.

"U centru pažnje će biti bileteralni odnosi i naši vanjsko politički i strateški ciljevi. Na prvom mjestu je naš nastavak europskog puta, nastavak reformi, ali i sigurnosna situacija. Mi svi moramo biti na identičnom stavu, a to je da ne dozvoljavamo da budemo proglašeni kao neko terorističko utočište, ali u isto vrijeme se ne smijemo uljuljkati i pomisliti da ovdje ne postoji bilo kakva opasnost od terorizma", izjavio je Crnadak za N1. 

On smatra da je BiH zemlja koja je imala značajan broj ljudi na stranim ratištima, a da se značajan broj njih vratio.

"Smanjili smo broj odlazaka na strana ratišta, on je praktično zaustavljen u prošloj godini, ali i dalje opasnost postoji. Smatram da BiH ništa ne dobiva da ide u frontalne napade na ljude koji daju razne komentare, to mislim prvenstvo na kolegu iz Austrije Sebastiana Kurza koji sigurno ne želi BiH nametnuti teret na leđa koji joj ne pripada i sigurno nam ne misli loše. Ne treba reagirati na svaku izjavu i treba pogledati širi kontekst izjava", smatra Crnadak.

"To nije prijatno slušati i treba pokušati u direktnim razgovorima s ljudima približiti stanje kod nas. Najvažnije je da naše službe, ministarstva i agencije zadužene za ova pitanja rade svoj posao, da svakodnevno surađuju s drugim agencijama iz Europe i svijeta. Na taj način se najbolje borimo za sigurnost BiH i tako najbolje pomažemo našim građanima. Jedan dio izjava potpuno je prenaglašen, a to je je proglašavanje nas posebno opasnim za Europu, to ne stoji. Ali ne stoje ni ocjene koje ponekada čujemo da je ovdje sve bajno i sjajno i da smo mi zona koja je izuzeta od bilo kakve mogućnosti terorističkih rizika", mišljenja je ministar vanjskih poslova BiH. 

"Mi trebamo biti fokusirani da svom snagom u najboljoj mogućoj suradnji službi i agencija na svim razinama u BiH osiguramo sigurnost za sve naše građane u RS i FBiH", smatra Crnadak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije