Vrhunac toplinskog vala

BIH: Stigao je pakleni vikend, ruše se temperaturni rekordi

18.07.2015.
u 13:11

Prema najavama, danas će u BiH temperature biti do 40 stupnjeva, a u nedjelju i više

Paklene vrućine zahvatile su jučer cijelu BiH, a najtopliji grad bio je Mostar. U 15 sati temperatura u gradu na Neretvi iznosila 40 stupnjeva. No, ako se ima u vidu da se temperatura mjeri u hladu, onda je sasvim sigurno taj broj veći. Mostarci su se pokušavali osvježiti na sve moguće načine, međutim najefikasniji je čini se ne izlaziti iz klimatiziranih prostorija jer je asfalt bio usijan. Temperature u BiH obaraju rekorde. Prema najavama meteorologa, za vikend se očekuju ekstremno visoke temperature u Hercegovini, i veće od 40 C, upaljen je i crveni meteoalarm za veći dio BiH te se građanima savjetuje oprez i izbjegavanje izlaganja suncu i većim naporima. "Vrijeme je izuzetno opasno. Veoma intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području, i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite upozorenja i savjete dane od državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere", navodi se u upozorenju meteoalarma.

Iz BiHAMK-a apeliraju na vozače da zbog visokih temperatura putuju u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. Veliki je broj građana BiH zbog ekstremno visokih temperatura tražio pomoć liječnika. Proteklih dana i mostarska Hitna pomoć bilježi veći broj intervencija. "Građani se najviše žale na nesvjestice, a javljaju nam se svakodnevno osobe svih dobnih skupina", kazala je za "Večernji list" Mia Blažević, liječnica mostarske Hitne službe.

U Mostaru se danas očekuju temperature i do 41 stupanj, u Sarajevu do 39, u Banjoj Luci 38, u Tuzli 39, a u Posavini do 38 Celzijevih stupnjeva...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?