Bryan Hoyt Yee:

BiH suočena s rastućim ekstremizmom i rizikom da postane propala država

18.05.2017.
u 18:24

Bez strukturalnih reformi, BiH suočena je s rizikom da postane propala država – upozorio je zamjenik pomoćnika državnog tajnika SD Bryan Hoyt Yee, prenosi HMS. 

U prilično dramatičnom svjedočenju pred Komitetom za vanjske poslove američkog parlamenta, Yee je govorio o stanju na Balkanu i upozorio da se ova regija „i dalje suočava s izuzetnim izazovima, koji, ako se ne riješe, predstavljaju prijetnju po američke interese u BiH”. 

– Nacionalne tenzije su opet u usponu. Nedavno nasilje u Makedoniji naglasilo je ozbiljnost političkih problema u toj državi. Sa zastojem u napretku dijaloga Srbije i Kosova, stabilnost na Balkanu je i dalje ranjiva… Nedostatak napretka, usljed korupcije i obespravljenosti, navelo je mlade ljude da potraže bolju ekonomsku perspektivu u inozemstvu, te je u protekle dvije godine više od 80.000 ljudi napustilo BiH.

U nastojanjima da dobiju glasove, bh. političari svih etničkih grupa okreću se nacionalističkoj retorici, testirajući okvire Daytonskog sporazuma.

Politička disfunkcionalnost BiH toliko je izražena da ova zemlja nije bila u stanju ispuniti neke jednostavne zahtjeve Međunarodnog monetarnog fonda, kako bi dobila tranšu kredita od 75 milijuna eura – upozorio je Yee.
On je citirao i senatora Johna McCaina, koji je u autorskom tekstu, objavljenom nedavno u listu Washington Post, napisao da „mi ignoriramo stanje u regiji Balkana, na vlastitu odgovornost i rizik“.

Yee je nadalje upozorio da je korupcija na Balkanu predominantna, da institucije ne funkcioniraju, da je vladavina prava na jako niskoj razini, ekonomski rast slab i ne ispunjava potrebe stanovnika zapadnog Balkana.

– Sve to dovodi do toga da masovno nezaposlena omladina gubi nadu u budućnost vlastitih država u regiji. Takvo ih stanje tjera da odlaze. Ono što je mnogo alarmantnije je da mali broj onih koji neće ili ne mogu otići, postaju rastuće podložni izopačenim porukama nasilnih ekstremista.

Islamska država (ISIL) i druge nasilne grupe uspijevaju regrutirati borce u svoje redove, kao i simpatizere. Često u tim aktivnostima koriste prepredene metode nastupajući na lokalnom jeziku i kroz društvene mreže.

I kako se konvertiti u ekstremizamu vraćaju svojim kućama s ratišta ili su radikalizirani i sjede u svojim kućama, vlade na Balkanu strahuju da bi se mogli suočiti s rastućim nasiljem, netolerancijom i ekstremizmom u regiji. A postoje i strahovi da bi se sve to moglo proširiti i izvan Balkana, prema sjeveru i zapadu – naveo je Yee.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?